Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - ΕΕ
Συστράτευση ιμπεριαλιστών για την τρομοκράτηση λαών

Οι επαίσχυντες συμφωνίες τους μπορούν να ακυρωθούν στην πράξη με την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης των λαών

Την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, στην παραδοσιακή ετήσια Συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ, συναποφασίστηκε σειρά νέων αντιλαϊκών και αντιδραστικών μέτρων. Το κακό δεν περιορίζεται στη «Συμφωνία την έκδοση και τη δικαστική συνεργασία», που καταφέρνει άλλο ένα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα. Τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα (Λευκός Οίκος και Διευθυντήριο των Βρυξελλών) επαναβεβαίωσαν τη συστράτευσή τους στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο, την έναρξη ενός νέου σταδίου εκφόβισης όλων των λαών, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ολίγων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τα επιτελεία τους επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στην «ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας», στο Μεσανατολικό, στο Ιράν, στο Ιράκ, στην αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας», στη «μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής», στη «δικαστική συνεργασία», σε εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές.

Προσδιόρισαν την προτεραιότητα στους στόχους της ιμπεριαλιστικής τους δράσης σε λαούς όπως οι Βορειοκορεάτες, οι Ιρανοί και οι Παλαιστίνιοι. Εθεσαν νέα αυταρχικά πλαίσια, φαλκιδεύοντας δημοκρατικές ελευθερίες. Αλλωστε, γνωρίζουν ότι η πολιτική τους γεννά ολοένα και εντονότερες αντιδράσεις και νιώθουν την ανάγκη να «προστατευτούν» από τα λαϊκά κινήματα, εντείνοντας την επίθεσή τους σ' αυτά. Σε μια προσπάθεια δε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που τους ταλανίζει και να επιδοθούν χωρίς πολλά εμπόδια στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους, ξεκίνησαν την επεξεργασία νέων εμπορικών συμφωνιών. Υπόβαθρό τους η μείωση δασμών που εξοντώνει τις «μικρές» χώρες, η ελάττωση του λεγόμενου εργατικού κόστους και η κατάργηση όποιων παροχών απόμειναν προς τους εργαζόμενους.

Το λένε καθαρά

Ο Τζ. Μπους τα είπε όλα καθαρά στους δημοσιογράφους: Επικαλέστηκε τους «πολύ ισχυρούς δεσμούς Ευρώπης και Αμερικής», τη διαβόητη «διατλαντική σχέση» και την «αλληλεξάρτηση ΗΠΑ-ΕΕ», χαρακτηρίζοντάς τη «θεμελιώδους σημασίας». Ανακοίνωσε μια νέα «συνεργασία» μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, με συγκεκριμένους εχθρούς. Μίλησε εκ νέου για το Ιράν, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή τη φορά είχε την επίσημη έγκριση και των ηγετών της ΕΕ. Πώς αλλιώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις του περί αντιμετώπισης «κοινών απειλών».

Εξήγγειλε ότι «το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί», το ίδιο και η Βόρεια Κορέα. Το Ιράν πρέπει να ανοίξει τα σύνορά του και «να δώσει επιπρόσθετες εξουσίες έρευνας» σε ειδικές επιτροπές για το φημολογούμενο πρόγραμμά του ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της εξάπλωσης επικίνδυνων όπλων από τη Β. Κορέα και το Ιράν». Εκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες του κόσμου και της ΕΕ να αναλάβουν άμεση δράση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως η "Χαμάς"».

Ο προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης ήταν εξίσου σαφής: «Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πεδία ασφάλειας και άμυνας είναι αναπόφευκτη ανάγκη, όπως και επιθυμητή». Και πρόσθεσε: «Μια παραγωγική διατλαντική σχέση είναι θεμελιώδης για τη διεθνή τάξη. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και πολλές φορές μπορεί να αποκλίνουν στην αποτίμηση και στην εκτίμησή τους ως προς το πώς καλύτερα μπορούν να εφαρμοστούν οι αξίες αυτές».

Τις «αποκλίσεις» αυτές τις είδαμε (και) στον τελευταίο πόλεμο. Η Ελλάδα δεν έστειλε F-16 στο Ιράκ. Μόνο καύσιμα, αμερικάνικες βόμβες και αμερικάνικος στρατός μεταφέρονταν μέσω Σούδας...

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι «η εφαρμογή του οδικού χάρτη παραμένει στην κορυφή του καταλόγου αυτού». Για να προσθέσει: «Εχουμε ακριβώς τα ίδια συμφέροντα και ενδιαφέροντα να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σίγουρα είναι κοινό ζήτημα και για αυτό συμφωνήσαμε επίσης σε μια κοινή διακήρυξη για τη μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Να θυμίσουμε ότι αυτός ο αμερικανόπνευστος «χάρτης» σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των Παλαιστινίων. Κατατάσσει δε στις «τρομοκρατικές ενέργειες» τις απέλπιδες προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τα παιδιά και τα σπίτια τους από τα ισραηλινά «Απάτσι» και τις τεθωρακισμένες μπουλντόζες των κατακτητών.

Σημειώστε και ότι η ταύτιση των δύο πλευρών σε συμφέροντα, απόψεις και εξαγγελίες, καταρρίπτει και τις τελευταίες αυταπάτες που δημιούργησαν σε ορισμένους οι εγχώριοι οπορτουνιστές του ΣΥΝ και του «Ελληνικού Φόρουμ». Αυταπάτες για διάκριση των «κακών» από τους «καλούς» ιμπεριαλιστές και για μέτωπο με αυτούς τους τελευταίους, στο όνομα της διατήρησης και της υπεράσπισης της ειρήνης.

Εκδοση και συνεργασία

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη «Συμφωνία» ΗΠΑ - ΕΕ «για την έκδοση και τη δικαστική συνεργασία». Συμφωνία - πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα που οι λαοί έχουν κατακτήσει με αγώνες. Επιτρέπει:

- Την έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και Ελλήνων πολιτών παρότι αυτό απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

- Την έκδοση ακόμη και για ορισμένες πράξεις που δε θεωρούνται εγκλήματα στην ΕΕ αλλά θεωρούνται τέτοια στις ΗΠΑ.

- Την έκδοση κάποιου στις ΗΠΑ και τη δίκη του εκεί, ακόμη και αν έχει δικαστεί ήδη σε κράτος - μέλος της ΕΕ.

- Την έκδοση ακόμη και αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

- Την έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Οπως είπε και ο Μπους «με τις συμφωνίες αυτές θα έχουμε κοινές ανακριτικές και ερευνητικές ομάδες και θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς για μια σειρά αδικημάτων που μπορούν να αποτελέσουν αιτία για έκδοση».

Ο Κ. Σημίτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αντιδράσεις στη «Συμφωνία» επιχείρησε να θολώσει τα νερά σε ό,τι αφορά την τεράστια πολιτική ευθύνη που ανέλαβε υπογράφοντας το κείμενο. Οτι «για την έκδοση κάποιου δεν αποφασίζει κάποιο υπουργείο ή η κρατική διοίκηση (αν πρέπει να εκδοθεί ή όχι), αλλά το αρμόδιο καθ' ύλην δικαστήριο. Και σε κάθε χώρα υπάρχουν κανόνες, εφαρμόζονται νομικοί κανόνες, ισχύουν νόμοι που εφαρμόζονται». Δηλαδή, θα ευθύνονται τα δικαστήρια για τις μελλοντικές εκδόσεις. Οχι η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ που όρισαν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων...

Μόνη απάντηση η λαϊκή πάλη

Ενάντια στη «Συμφωνία» ξεκίνησε ήδη αγώνας. Με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» συγκεντρώνονται υπογραφές κατά του κατάπτυστου κειμένου. Ενώ, όπως τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «η λαϊκή πάλη μπορεί να παρεμποδίσει και να εξουδετερώσει την επαίσχυντη συμφωνία στην πράξη. Αρκεί το ανάστημα της αντιιμπεριαλιστικής δράσης να υψωθεί τόσο, ώστε να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες».

Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, την Παρασκευή, η ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, απέναντι στη νεοταξική βαρβαρότητα των ΗΠΑ - ΕΕ, τη διατύπωση εκ μέρους τους κοινής στρατηγικής εναντίον των λαών του κόσμου, και τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφωνίες στη διανομή και την ηγεμονία, «ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, τόσο για τις πηγές και τους υπαίτιους της νέας τάξης πραγμάτων, όσο για τις επιλογές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας στις επικείμενες εκλογές, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ