Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θερινές διακοπές... «όνειρο»... και πραγματικότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιούνης μήνας και η ζέστη «πυρπολεί» τις πόλεις και την ύπαιθρο της Ελλάδας. Οι «ανάσες» δροσιάς λιγοστές μέσα στο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο καπιταλιστικός τρόπος «ανάπτυξης» της Ελλάδας. Πόλεις και σπίτια «κλουβιά» στερούν στον εργατόκοσμο τις πιο απλές χαρές, τον καθαρό αέρα, τον ανοιχτό ορίζοντα με την απόλαυση της ανατολής, της δύσης του ήλιου, το φεγγάρι στη γέμιση του ή και τη χάση του. Οσο για εργασιακό περιβάλλον, υπάλληλοι, εργάτες κλπ. πνίγονται μέσα σε ακατάλληλους στην πλειοψηφία τους χώρους εργασίας που «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα της κερδοφορίας των εργοδοτών. Ηχεί στα αυτιά μας ο συγκλονιστικός - με την απαράμιλλη φωνή της Δόμνας Σαμίου - στίχος δημοτικού τραγουδιού «ήλιε μ' σε βλαστημάει η εργατιά, ως που να βασιλέψεις...» με τον οποίο έκλεινε η ταινία «Ανατολική Περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα.

Μέσα στις συνθήκες αυτές, πλάθουμε το «όνειρο» των καλοκαιρινών μας διακοπών, για μερικές μέρες δροσιάς, μακριά από την οχλοβοή των απάνθρωπων - στη μεγάλη τους πλειοψηφία - πόλεων της Ελλάδας. Ζωντανεύουν παραστάσεις - μνήμες, τόπων μαγικών που μας περιμένουν για να μας χαρίσουν όσα μας στερούν οι πόλεις - «γκέτο», που χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους ασφυκτιούν μέσα σε ολοένα και μεγαλύτερους όγκους μπετόν. Η Ελλάδα των χιλιάδων χιλιομέτρων ακτών των αναρίθμητων μικρών και μεγάλων νησιών, «προκαλεί» και προσκαλεί στο «όνειρο» των καλοκαιρινών διακοπών. Πόσες και ποιες είναι οι δυνατότητες να γίνει το «όνειρο» πραγματικότητα;

Ας δούμε κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα που κάνει δύσκολη αν όχι απλησίαστη, την πραγμάτωση του «ονείρου» των καλοκαιρινών διακοπών, την ικανοποίηση της σύγχρονης ανάγκης για ένα διάστημα ανάπαυσης μακριά από το καμίνι των πόλεων. Θα μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς:

1) Η ακρίβεια καταβροχθίζει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων. Αφόρητα το λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα με έκθεση εταιρίας που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Αθήνα ανέβηκε στην «ιεραρχία της ακρίβειας» - ανάμεσα στις άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη - σαράντα (40) ολόκληρες θέσεις και από την 111η πήγε στην 71η!

2) Το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται - στοιχεία από την εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων για το εισόδημα του 2002 - μόλις στα 12.430 ευρώ το χρόνο (ή 4,2 εκατ. δρχ)!

3) Να πάρουμε επίσης υπόψη μας τους:

  • εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους που στην καλύτερη περίπτωση -δηλ. να παίρνουν το επίδομα ανεργίας - έχουν να λογαριαστούν με τις ανάγκες της ζωής έχοντας στη διάθεση τους το ποσό των 90.000 δραχμών μηνιαίως!
  • εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, φέτος 53 στους 100 συνταξιούχους -χωρίς να υπολογίσουμε τους συνταξιούχους αγρότες - θα έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ το μήνα!

4) Η μετακίνηση στα νησιά, δύσκολη υπόθεση, με τις συνεχείς αυξήσεις των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου μέσα σε ένα χρόνο τα εισιτήρια ακρίβυναν κατά 34%! Ομως οι εφοπλιστές αξιώνουν - ενόψει ανόδου των μετακινήσεων - και νέα αύξηση κατά 8%!

Ακόμα και η απλή μετάβαση σε ένα κοντινό νησί όπως η Αίγινα αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το λαϊκό βαλάντιο, αφού το εισιτήριο από 3,5 πέρυσι, έφτασε φέτος στα 5,20 ευρώ!

Τα προγράμματα θερινού τουρισμού της Εργατικής Εστίας, αδυνατούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Οι εικόνες της ντροπής με τις ουρές από τα χαράματα, είναι προσβολή νια τους εργαζόμενους που έχτισαν την Ελλάδα στην κυριολεξία με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Για εκείνους που επικαλούνται τα «όρια αντοχής της οικονομίας», προκειμένου να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, μια απάντηση ταιριάζει. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

Τρία παραδείγματα αρκούν:

1) Το άμεσο κόστος των «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» το 2002, έφτασε στα 164 εκατ. ευρώ (περίπου 55 δισ. δραχμές). Το ποσό αυτό που διατέθηκε για τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας - συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - μπορούσε από μόνο του να καλύψει την επιδότηση θερινών διακοπών για 328.000 συνταξιούχους!

2) Η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου το 2001, βρισκόταν μόλις στο 15,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι 29,8% στην ΕΕ.

3) Οι οφειλές κράτους - εργοδοτών στο ΙΚΑ φτάνουν - στοιχεία πρόσφατα της ΠΟΣΕ ΙΚΑ στο 15ο Συνέδριο - στα 1,850 τρισεκατομμύρια δραχμές! Από αυτά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές είναι συσσωρευμένες οφειλές του κράτους από το 1994 και τα 850 δισεκατομμύρια δραχμές είναι λεφτά που χρωστάνε οι εργοδότες.

Είναι φανερό πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πόρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πλούτος παράγεται, πόροι υπάρχουν, όμως το κράτος των καπιταλιστών και οι εργοδότες, οι πραγματικοί αφέντες του τόπου κάνουν όλο και πιο απόμακρο το «όνειρο» των θερινών διακοπών για τα λαϊκά στρώματα. Οι παραγωγοί του πλούτου δικαιούνται τα πάντα. Δεν αρκούνται στα προγράμματα της Εργατικής Εστίας και όποια άλλα ψίχουλα των εργοδοτών. Θα κερδίσουν με το σπαθί τους την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και το «όνειρο» των διακοπών όσο δυναμώνει η πάλη τους μέχρι και την πλήρη ανατροπή των ληστών - αφεντάδων και των κυβερνήσεων υπηρετών τους!


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ