Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑμΕΑ
Προεκλογικά ταξίματα για επιχειρήσεις

Τα πραγματικά αιτήματα των ΑμΕΑ εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Τα πραγματικά αιτήματα των ΑμΕΑ εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) διαφημίζει ως πανάκεια των προβλημάτων τους η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ρίξει «στάχτη στα μάτια» τους, για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί απέναντί τους. Αυτός ήταν και ο σκοπός του χτεσινού συνεδρίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα και τα Ατομα με αναπηρία», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους για τα άτομα με αναπηρία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες», που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως διευκρινίστηκε, σκοπός του προγράμματος είναι ο εντοπισμός καλών πρακτικών και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επιχειρηματική ανάπτυξη των ΑμΕΑ. Ολος ο σχεδιασμός εντάσσεται στην πολιτική «Επιχειρηματικότητα για όλους», που έχει ως αποδέκτες πέρα από τα ΑμΕΑ, τις γυναίκες και τους νέους.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως, τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την ίδρυση μιας επιχείρησης, θα καλύπτονται από κυβερνητικούς και κοινοτικούς πόρους μόνο κατά 50%. Για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παίρνουν δάνειο (χωρίς να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου του απαραίτητου κεφαλαίου), ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το 20%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αυτές οι φιλόδοξες και «λυτρωτικές» προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνουν στο απυρόβλητο τα προβλήματα της πλειοψηφίας των ΑμΕΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «διεκδικούμε σε αυτή την εποχή να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες». Φράση που μόνο την οργή των ΑμΕΑ μπορεί να ξεσηκώσει, αν θυμηθεί κανείς κάθε βήμα που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους: προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, υποβάθμιση των σχολών τους, συστηματική κοροϊδία με την απαξίωση του ν. 2643/98, που, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον μία προκήρυξη το χρόνο για προσλήψεις ΑμΕΑ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσα σε επτά χρόνια υπήρξαν μόνο 2 τέτοιες περιπτώσεις, κι αυτές σε προεκλογική περίοδο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ