Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης για Καρατσώλη, Γιωτόπουλο και Θ. Σερίφη

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Κώστα Καρατσώλη, του Θωμά Σερίφη και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, συνεχίστηκε χθες για 75η ημέρα η δίκη της «17 Ν». Υπέρ του Κ. Καρατσώλη κατέθεσαν η Μαρία Μαστραντώνη, ο Χρήστος Ιωάννου και ο Θεόδωρος Θάνος. Υπέρ του Θ. Σερίφη, κατέθεσαν ο Λεωνίδας Κασιώνης, ο Γεώργιος Γερακάκης και ο Γεώργιος Σερίφης. Τέλος, υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, κατέθεσαν οι φίλοι του από τη Γαλλία Sarfati Michelle -Viviane και Jedwab Lucien, καθώς και η αδελφή της συντρόφου του Bernadette Peynaud.

Η Μαρία Μαστραντώνη, η οποία υπήρξε στο παρελθόν εργοδότρια του Κ. Καρατσώλη, υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος ήταν καλός και έντιμος, δεν υπήρξε ποτέ βίαιος και όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψή του για συμμετοχή στη «17 Ν» έπεσε από τα σύννεφα.

Σημαντική κρίνεται η κατάθεση του μάρτυρα που ακολούθησε, του εμπόρου Χρήστου Ιωάννου, ο οποίος υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να προσέλθει και να καταθέσει. Η κατάθεση του μάρτυρα, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, αποδεικνύουν, όπως υπογράμμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ότι την ημέρα και τις ώρες που ο Κ. Καρατσώλης φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να συμμετείχε σε ληστεία της «17 Ν», βρισκόταν μαζί με τον Χρ. Ιωάννου για να του δείξει ένα οικόπεδο, το οποίο ο τελευταίος ήθελε να αγοράσει.

Με θερμά λόγια υπέρ του κατηγορούμενου, αλλά και του συγκατηγορούμενού του Η. Κωστάρη μίλησε ο τελευταίος εργοδότης τους, ο κτηματομεσίτης Θεόδωρος Θάνος.

Καταθέτοντας για τον αδελφό του Θ. Σερίφη, ο Γιώργος Σερίφης σημείωσε πως η εμπλοκή του κατηγορουμένου στη «17 Ν» ήταν μικρή και αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν το περασμένο καλοκαίρι για το θέμα, πρόσθεσε: «Μου έδωσε την εντύπωση ότι σα να έχει αναγνωρίσει ότι έκανε κάτι το οποίο δε συμφωνούσε με την πολιτική του συγκρότηση, ότι έκανε κάτι το οποίο κάποια στιγμή κατάλαβε ότι δεν είναι αυτό που περίμενε κι ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, όπως αυτός θα ήθελε να είναι». Με θετικά σχόλια για τον κατηγορούμενο, τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισής του.

Καταθέτοντας υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, η αδελφή της συντρόφου του, Μπερναντέτ Πεϊνό, μίλησε με θερμά λόγια για τον κατηγορούμενο, δήλωσε ότι τον εμπιστεύεται σε όσα υποστηρίζει και αναφορικά με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου που χρησιμοποιούσε ανέφερε ότι η αδελφή της, της εξήγησε πως ο σύντροφός της το κράτησε γιατί το χρησιμοποιούσε επί δικτατορίας και τον γνώριζαν με αυτό πολλοί άνθρωποι. Ακόμη, η Μπερναντέτ Πεϊνό είπε πως η οικογένειά της υπήρξε αρκετά εύπορη κι ότι η αδελφή της, μετά το θάνατο του πατέρα τους, το 1981, κληρονόμησε συνολικά 300.000 φράγκα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου και μίλησαν εγκωμιαστικά γι' αυτόν, αρνούμενοι να δεχτούν εμπλοκή του στη «17 Ν», η Γαλλίδα υπήκοος Σαλφατί Μισέλ - Βιβιάν και ο Γάλλος υπήκοος Λισιέν Ζεβριάν.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή ημέρα της δίκης υπήρξε το γεγονός ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος, ερωτηθείς από τον εισαγγελέα και τους δικαστές, είπε πως δεν έβγαλε ποτέ στην Ελλάδα ταυτότητα με το όνομα Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ότι έβγαλε το 1964, με το πραγματικό του όνομα, απευθείας διαβατήριο χωρίς τη χρήση ταυτότητας (κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Σερίφης ότι γινόταν στο παρελθόν) κι ότι την ψεύτικη ταυτότητα με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου την έβγαλε το 1971, όταν το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε με το όνομα Γιατρόπουλος μαζί με άλλα μέλη της αντιχουντικής οργάνωσης «Κίνημα 29ης Μάη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ