Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μας θέλουν σκλάβους»

Η προβληματική διαδικασία ανανέωσης των αδειών παραμονής μεταναστών στη χώρα μας έχει στόχο να εξαναγκάζει πολλούς από αυτούς να εξακολουθούν να παραμένουν παράνομοι και άρα εύκολη λεία στους εργοδότες. Αυτό κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού μεταναστευτικών συλλόγων, κοινοτήτων και ενώσεων σε εκδήλωση - σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Οι Χασάζ Μοχάμετ από το Σουδάν, Φεϊν Οσμάντ από την Αλβανία, Γιουσέφ Αζέρ από την Τουρκία και Αρνολντ Ολέκο από το Κογκό υπογράμμισαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών να μην καταφέρουν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται οι ίδιοι. Αναφερόμενοι στα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέχρι και χτες που έληξε τυπικά η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών, επισήμαναν ότι και στην ανάλογη διαδικασία του 1998, όταν ο αριθμός των μεταναστών που είχαν καταγραφεί στη χώρα μας ήταν 465.000, μόνο οι 114.000 κατάφεραν να νομιμοποιηθούν. Σήμερα, όπως είπαν, που ο αριθμός φτάνει περίπου στο ένα εκατομμύριο, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.

«Εχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά όχι και τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους», τόνισαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών, τονίζοντας ότι αυτό το καθεστώς ομηρίας τούς καθιστά απόλυτα εξαρτημένους από τους εργοδότες.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως κατήγγειλαν, είναι να μην μπορούν οι μετανάστες να νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα, να ζουν παράνομοι και να αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστοι. «Η κυβέρνηση θέλει τους μετανάστες σκλάβους», είπαν χαρακτηριστικά.

Επισήμαναν ότι δε φταίνε οι ίδιοι οι μετανάστες, που δεν μπορούν να καταθέσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς είναι πολλά και δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ανέφεραν χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταναστών που βρίσκονται 10 χρόνια στην Ελλάδα, με άδεια εργασίας και παραμονής, με ένσημα όλα τα χρόνια, αλλά είχαν την ατυχία να μείνουν άνεργοι τη χρονική περίοδο που πρέπει να ανανεώσουν την άδεια. Είπαν ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, γιατί έχουν φύγει κυνηγημένοι από τις χώρες τους. Σημείωσαν, επίσης, ότι για την εξυπηρέτησή τους υπήρχαν λίγα γραφεία, με κακή οργάνωση και ελλιπές προσωπικό, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο για πολλούς, παρότι έχασαν μεροκάματα και στήθηκαν στις ουρές, δοκιμάζοντας απίστευτη ταλαιπωρία.

Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους, να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας χορήγησης άδειας εργασίας και παραμονής, ώστε να μη χρειάζεται να καταθέτουν δύο φορές τα χαρτιά τους και η άδεια εργασίας και παραμονής να είναι διάρκειας δύο χρόνων τουλάχιστον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ