Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Ολοι μαζί καλύτερα» για το νεοφιλελευθερισμό

Διαβεβαιώσεις Καραμανλή στην πλουτοκρατία ότι «δεν έρχεται ως ανατροπέας» του έργου της κυβέρνησης Σημίτη.  Α. Ανδριανόπουλος: Ο δρόμος του επαναπατρισμού είναι πλέον ανοιχτός!

«Ολοι μαζί μπορούμε καλύτερα». Το σύνθημα του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες, επαληθεύτηκε «κατά το ήμισυ». Πράγματι, όλες οι πτέρυγες του κόμματος εμφανίστηκαν ενωμένες, μπροστά στην προοπτική της ανόδου στην εξουσία, αλλά, ταυτόχρονα, έγινε ξεκάθαρο ότι όλοι μαζί μπορούν καλύτερα... για το νεοφιλελευθερισμό. Οι ομιλίες του Κ. Καραμανλή, αλλά και των άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος, όσο και η διακήρυξη της ΝΔ για τις εκλογές επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι ένας καλός διαχειριστής της μετα - ΟΝΕ εποχής και συνεχιστής του έργου της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τα ντόπια και ξένα αφεντικά ότι θα συνεχίσει τα θετικά της κυβέρνησης Σημίτη, λέγοντας ότι «δε θα έρθουμε στην εξουσία ούτε ως ανατροπέας ούτε ως χαλαστής» και πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει η πολιτική από κυβέρνηση σε κυβέρνηση»! Αυτό, άλλωστε, προκύπτει με σαφήνεια και από τους επτά βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος, που παρουσίασε ακόμα μια φορά με τη χτεσινή ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. Οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ απορρέουν και υπηρετούν την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της, την οποία προσδιόρισε ακόμα μια φορά χτες ο πρόεδρός της: «Είμαστε η παράταξη του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης». Το δεύτερο σκέλος προστέθηκε, για να μπορεί να ισχυριστεί προς τα έξω ότι διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία» και να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Κ. Καραμανλής δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικός εκφραστής του φιλελευθερισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, γεγονός το οποίο έφερε τα άμεσα αποτελέσματα. Ο θεωρητικός του άγριου νεοφιλελευθερισμού Α. Ανδριανόπουλος δήλωσε χτες ότι «στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ» και κάλεσε μάλιστα όσους απογοητεύτηκαν και εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την παράταξη να επιστρέψουν: «Ο δρόμος του επαναπατρισμού όλων αυτών είναι πλέον ανοιχτός», τόνισε.

Παρουσιάζοντας τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την προσήλωσή του στη «συναίνεση και τη συνεννόηση στην πολιτική και την κοινωνία», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του για χάραξη «εθνικής πολιτικής» στην εξωτερική πολιτική και την παιδεία και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα της ΝΔ καταλαμβάνουν «η επανίδρυση του κράτους», ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο στην εκτέλεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η απελευθέρωση της οικονομίας και των αγορών, τα γενναία κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, η συνεχής λιτότητα, κλπ. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιμέρους πολιτικές που σχεδιάζει για τα λαϊκά στρώματα (αγρότες, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, κλπ.) καθώς και για την υγεία, παιδεία, «εγκληματικότητα», παρ' όλο που είναι βαθιά αντιλαϊκές, επιχειρείται να εμφανιστούν ως φιλολαϊκές, με τη βοήθεια ορισμένων προεκλογικών πυροτεχνημάτων, όπως κατώτατη σύνταξη στις 150.000 δρχ., μείωση ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, κλπ. Χτες «θυμήθηκε» και τους σεισμόπληκτους για να τους υποσχεθεί «αποκατάσταση», σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει την εκλογική δύναμη του κόμματός του στο Λεκανοπέδιο.

Τη συμβολή του στην εικόνα «ενότητας και νίκης» κατέθεσε με τη σειρά του χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αλλά περιμένει τα γκάλοπ τις επόμενες ημέρες για να αποφανθεί οριστικά! Την παράσταση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την έκλεψε με την παρουσία του ο προπονητής του Ολυμπιακού Γ. Ιωαννίδης, παρουσία την οποία, φυσικά, στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Για την τόνωση του ηθικού των οπαδών του κόμματος επιστρατεύτηκε μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού Χ. Μαρία Αθνάρ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα έχει την ίδια επιτυχία στις εκλογές με την πρόσφατη του κόμματός του στην Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ