Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1999: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση...

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στο Παρίσι, η συνάντηση των εκπροσώπων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της «Ομάδας Επαφής» καταλήγει σε αδιέξοδο. Το αμερικάνικο σχέδιο, που παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποδοχής εκ μέρους του Βελιγραδίου. Μετατροπή του Κόσσοβου σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ με διοίκηση που θα διοριστεί από τον ΟΗΕ, είσοδος 30.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών στην περιοχή «για την τήρηση των συμφωνηθέντων», ανεξαρτητοποίηση και απόσχιση μετά τρία χρόνια με «δημοψήφισμα», είναι οι όροι που προβάλλονται από την Ουάσιγκτον και υποστηρίζονται από τους Ευρωπαίους «εταίρους».

Την προηγουμένη, οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ανακοινώνουν ότι συμφωνούν με το αμερικανικό σχέδιο. Αμέσως μετά την υπογραφή, αναχωρούν άλλοι για την Ουάσιγκτον, όπου τους αναμένει η Ολμπράιτ κι άλλοι για τις Βρυξέλλες για συνεννοήσεις με το NATO.

Λίγες ώρες αργότερα, τα μεσάνυχτα της 19ης προς την 20ή Μάρτη η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ανακοινώνει ότι δε δέχεται το σχέδιο, το θεωρεί προϊόν συμπαιγνίας Αμερικανών και Αλβανών για να αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία και τη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

Το τελεσίγραφο των «συμμάχων» αναλαμβάνει να επιδώσει στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Ο Χόλμπρουκ θα ξεκαθαρίσει στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Αλβανών Κοσσοβάρων και να αποδεχτεί ένα μεταβατικό διακανονισμό, που θα περιλαμβάνει παρουσία και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των συνεπειών από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Ατλαντική Συμμαχία», τόνισε η Ολμπράιτ.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει αφειδώς «γην και ύδωρ» για την προετοιμαζόμενη επιδρομή. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίες προωθούνται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ στο Λιτόχωρο αρχίζει η απόβαση των Αμερικανών πεζοναυτών με τον ίδιο προορισμό. Οι κινητοποιήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, σ' όλη τη χώρα φουντώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ