Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΣΑΜΟ - ΙΚΑΡΙΑ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Γρηγοριάδης Κώστας

Με προεκλογικές δημαγωγικές διακηρύξεις για πακτωλό χρημάτων και έργα που ...«θα» γίνουν, προσπαθώντας να αμβλύνει την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, άρχισε από τη Σάμο την πρώτη επίσημη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης.

Με μια ομιλία, που ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες της μονοεδρικής περιφέρειας και δομημένη προσεκτικά πάνω στο «δίλημμα» ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, χωρίς καμιά αναφορά στο ΚΚΕ και στα άλλα κόμματα, επιτέθηκε με οξύτητα στη Νέα Δημοκρατία και προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, προβάλλοντας έργα που έχουν γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζοντας, τελικά, μια «μαγική εικόνα», σε αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα της εγκατάλειψης, της παραγωγικής αποδιάρθρωσης ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα, του υψηλού ποσοστού ανεργίας (17% στο Νομό Σάμου), της ερήμωσης των χωριών, των σοβαρών προβλημάτων στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε με γενικόλογες μεγαλοστομίες προεκλογικές διακηρύξεις για τη «στρατηγική του ΠΑΣΟΚ» στο Αιγαίο για «συνολική ανάπτυξη των νησιών, άρση της απομόνωσης και αναζήτηση της ποιότητας», τονίζοντας ότι «η μοναδικότητα του Αιγαίου μας λέει ότι τίποτε λιγότερο από το άριστα δεν είναι ανεκτό για τα νησιά μας». Αναλύοντας αυτή τη «στρατηγική», αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στα σχέδια «Μετρό του Αιγαίου» (συγκοινωνία), «Ιπποκράτης» (υγεία), «Ασπίς» (έκτακτες καταστάσεις) και «Σχολείο του Αιγαίου» (κατάρτιση - επιμόρφωση). Κι αυτό, όταν η πολιτική της κυβέρνησής του έχει οδηγήσει στο μαρασμό και την υποβάθμιση των ακριτικών νησιών.

Ετσι, απέφυγε να αναφερθεί στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, την οποία άλλωστε ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί (ιδιαίτερα στην Ικαρία) με ανέξοδες υποσχέσεις για διορισμούς, ρουσφέτια κλπ. Ενώ στην προσπάθεια προβολής κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ, δε δίστασε να συμπεριλάβει στον κατάλογο, έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει (λιμάνι Καρλοβάσου - ανάδειξη Πύργου Λογοθέτη), άλλα που έχουν μείνει ημιτελή ή ανεκμετάλλευτα (λιμνοδεξαμενή Ραχών) και έργα, όπως η μαρίνα Πυθαγορείου που ξεκίνησε από τα ΜΟΠ (1985), συνεχίστηκε με το Α` ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε, ως προς τις λιμενικές υποδομές μόνον, με το Β` ΚΠΣ για να «βγει στο σφυρί» τώρα, προς αναζήτηση ιδιώτη που θα προχωρήσει στις χερσαίες εγκαταστάσεις και θα την εκμεταλλευτεί άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά αυτά που «θα» γίνουν, πλειοδότησε σε υποσχέσεις (λουτροπηγή Ικαρίας 8 δισ., βιολογικός καθαρισμός στο Βαθύ 6,5 δισ. κ.ά.) με φορέα χρηματοδότησης το Γ` ΚΠΣ.

Καμιά ουσιαστική αναφορά, ωστόσο, δεν έκανε για μέτρα στήριξης της αγροτικής - κτηνοτροφικής - αλιευτικής παραγωγής, η συστηματική εγκατάλειψη των οποίων οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας, στη μετανάστευση και στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του νομού.

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας και ειρήνης, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, θριαμβολογώντας, το «επίτευγμα» συμμετοχής της χώρας μας στο «Σύμφωνο Σταθερότητας των Βαλκανίων», στη Σύνοδο του Ελσίνκι και τα «θετικά αποτελέσματα» απ' αυτήν, όπως ισχυρίστηκε, καθώς και στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Πριν τη συγκέντρωση της Σάμου, ο Κ. Σημίτης είχε επισκεφθεί τους Φούρνους και την Ικαρία, τάζοντας κι εκεί επιμορφώσεις ανέργων ...τηλεϊατρική και άλλα τέτοια και δίνοντας γενικόλογες υποσχέσεις για ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ