Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθαν πάλι οι φονιάδες

Ολονύκτιο αντιιμπεριαλιστικό μπλόκο έξω από την Κατερίνη

Την ώρα που οι προοδευτικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης διαδήλωναν στην πόλη τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους εγχώριους υπηρέτες του, αυτήν ακριβώς την ώρα οι ΝΑΤΟικοί και οι εγχώριοι λακέδες τους στα «μουλωχτά» ξεφόρτωναν τα όπλα του θανάτου στην ακτή Γρίτσα του Λιτοχώρου. Φοβούμενοι ακόμη και τον ίσκιο τους, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤατζήδες, κλούβες κλπ.) απέκλεισαν σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων κάθε πρόσβαση στη Γρίτσα. Απώθησαν όσους βρίσκονταν στην περιοχή και συνέλαβαν τον Ζαχαρία Καρακίτσο, στέλεχος του ΚΚΕ, που βρισκόταν ήδη στην παραλία.

Παράλληλα, τρία πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πλησιάζουν την ακτή. Πρόκειται για τα μεταγωγικά ΤΡΙΤΩΝ και ΟΧΑΪΟ και το ελικοπτεροφόρο WASP. Από το τελευταίο, δύο χόβερκραφτ αποβιβάζουν αρματοφορείς, ελαφρά άρματα μάχης, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Λίγες ώρες αργότερα τα αποβατικά των άλλων δύο πλοίων αποβιβάζουν τζιπ, άλλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πεζοναύτες. Μέχρι τις 7 π.μ. την Κυριακή αποβιβάστηκαν στο Λιτόχωρο 300 Αμερικανοί πεζοναύτες και 80 άρματα και οχήματα.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην παραλία περιορίστηκαν στο ρόλο του φτωχού συγγενή. Μαυροσκούφηδες ανώτατοι αξιωματικοί αμήχανα έκαναν βόλτες ανάμεσα σε υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς. Δε γνώριζαν ούτε κατά προσέγγιση πόση ώρα θα διαρκούσε η επιχείρηση, απληροφόρητοι όντες και περιορισμένοι στο να έχουν φέρει το τζιπ συνοδείας, τις τουαλέτες και βυτιοφόρα καυσίμων. Για την όποια πληροφορία, οι δημοσιογράφοι απευθύνονταν σε εκπρόσωπο της αμερικάνικης πρεσβείας. Και όταν αυτός δε γνώριζε κάτι, ζητούσε τη βοήθεια ανώτερου αξιωματικού των Αμερικανών πεζοναυτών.


Ξεχωριστή αποστολή είχαν τα Σώματα Ασφαλείας: Τα ΜΑΤ έστηναν μπλόκα σ' όλο το οδικό δίκτυο ενάντια στους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν όλη τη νύχτα. Οι λιμενικοί απλά παρίσταντο σε μια καντίνα δίπλα στους δημοσιογράφους και οι αστυνομικοί έδιναν εντολές σε άλλη κινητή καντίνα για το πού θα παρκάρει καθώς ενίοτε εμπόδιζε τη στάθμευση αρματοφορέων και τζιπ.

Στην Κατερίνη

Στο μεσοδιάστημα διαδηλωτές παίζουν κρυφτό και κυνηγητό με τους ΜΑΤατζήδες. Προσπαθούν να στήσουν αντιΝΑΤΟικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων και απωθούνται. Ανασυντάσσονται στην Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση προς Ευζώνους. Λίγο αργότερα, εποχούμενοι, κατευθύνονται προς Κατερίνη, όπου στις 3.50 π.μ. προσπαθούν να στήσουν άλλο μπλόκο. Στις 3.55 π.μ. φτάνει εκεί τζιπ της Ασφάλειας. Πρόκειται για ασφαλίτες με πολιτικά, αλλά ελλιπέστατα εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι. Μια πραγματική απογοήτευση για τους Αμερικανούς εκπαιδευτές τους. Πάλι με ένα μπλε τζιπ «τσερόκι». Το έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Εχει αριθμό πινακίδας 4947. Πάλι οι ίδιες φάτσες. Ολα γνωστά, καθώς επαναλαμβάνονται σε κάθε κινητοποίηση στην Πιερία τον τελευταίο καιρό. Οι τέσσερις φάτσες έγιναν δεκτές με τις αρμόζουσες επευφημίες: «Φύγε μη σε κουτουλιάσω» ή «Εσύ δεν ήσουν, ρε αλήτη, που με κλότσαγες στο Τμήμα;».

Στις 4.10 π.μ. καταφτάνουν ο εισαγγελέας Κατερίνης και ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας. Υπερβάλλουν εαυτόν ως προς τις αρμοδιότητές τους και επιχειρούν να ορίσουν την έννοια του όρου «οδόστρωμα». Καλούν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν όχι απλά από το οδόστρωμα, αλλά και δεκάδες μέτρα πίσω από σταθμευμένα οχήματα, γιατί οι δύο εγκέφαλοι εκτίμησαν ότι και τα αυτοκίνητα αποτελούν οδόστρωμα! Ακολούθησε η σχετική πλακίτσα και ησύχασαν.

Στις 4.30 π.μ. έρχονται τα ΜΑΤ. Παρατάσσονται οι διμοιρίες των γνωστών πρασινοντυμένων με ψεκαστές χημικών, βομβίδια χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και φυσικά γκλομπ και ασπίδες. Ορισμένοι από αυτούς εκφράζουν φωναχτά και το ανάλογο ήθος: «Να σε βάλω στην κλούβα, να σε ταράξω».

Στις 6 π.μ. οι ασφαλίτες ξαναπροσπαθούν να διεισδύσουν στις γραμμές των διαδηλωτών και ξανατρώνε «γιούχα». Στις 6.05 π.μ. περνούν τα πρώτα ΝΑΤΟϊκά οχήματα. Συνθήματα, πετροβολητό, μούτζες. Μέχρι τις 7 π.μ. διέρχονται περίπου 20 οχήματα.

Αφού οι διαδηλωτές έχουν περάσει εννιά ώρες στο τσουχτερό κρύο, ανασυντάσσονται και ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται το δεύτερο κύμα της απόβασης. Μόνο όταν έχουν φύγει και οι τελευταίοι διαδηλωτές, δίνεται το σήμα και ξεκινούν από την ακτή του Λιτοχώρου, όπου περίμεναν για ώρες, τα υπόλοιπα 60 ΝΑΤΟικά άρματα και οχήματα με τους πεζοναύτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ