Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σ' αυτές τις εκλογές μπορεί!!!

Τριήμερη περιοδεία στο ηρωικό νησί του Ιονίου πραγματοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Ενα δικό της άνθρωπο «αγκάλιασε» για τρεις μέρες - από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής έως χτες αργά το απόγευμα - η Κεφαλονιά, το ηρωικό αυτό νησί του Ιονίου που πρόσφερε έως σήμερα λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του τόπου μας και μεγάλες, ανεκτίμητες παρακαταθήκες αγώνων. Κι αυτή η αγκαλιά που διάπλατα ανοίχτηκε απ' τους Κεφαλονίτες στη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόταν παντού - σ' όποιο χωριό, σ' όποιο καφενείο, σ' όποια πλατεία κι αν βρέθηκε - από μια μεγάλη υπόσχεση πίστης, που άσβεστη φαινόταν μες στα μάτια τους: Η Κεφαλονιά σ' αυτές τις εκλογές μπορεί να είναι η μεγάλη έκπληξη! Μπορεί δηλαδή η Αλ. Παπαρήγα - που κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια στην ιδιαίτερη πατρίδα της - να «χτυπήσει» σ' αυτές τις εκλογές τη μία και μοναδική βουλευτική έδρα του νησιού, δίνοντας έτσι ένα δυνατό χαστούκι - «ρήγμα» το ονόμασε η ίδια - στο δικομματισμό και την αντιλαϊκή, υπόδουλη πολιτική του.

«Εμείς πιστεύουμε πως όλα τα πράγματα είναι δυνατά, αν ο λαός το αποφασίσει. Εδώ στην Κεφαλονιά, που 'ναι μια απ' τις μονοεδρικές περιοχές της χώρας, αυτό το ανατρεπτικό πνεύμα μπορεί να εκφραστεί με το να διακοπεί η αλυσίδα της επιλογής και εναλλαγής βουλευτών απ' το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Στο κάτω - κάτω η Κεφαλονιά όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά έχει να κερδίσει δοκιμάζοντας μια άλλη λύση. Ας τολμήσει αυτή τη φορά η ιδιαίτερή μου πατρίδα να κάνει κάτι διαφορετικό, να βγάλει βουλευτή κομμουνιστή». Κι ο κόσμος, που παρά το τσουχτερό κρύο συγκεντρώθηκε το Σαββατόβραδο στην πλατεία, της «γύρισε» το σύνθημα: «Εμπρός λαέ άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ, τη μόνη σου ελπίδα».

Το δυσάρεστο της τριήμερης αυτής περιοδείας, ωστόσο, ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα σε έντεκα συνολικά χωριά - πολλά εκ των οποίων κεφαλοχώρια - του νησιού. Ελάχιστος ο μόνιμος πληθυσμός τους, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, ανύπαρκτα τα μέτρα ανάπτυξης για την ύπαιθρο, μειωμένο σημαντικά το εισόδημα των μικρομεσαίων του νησιού, που περιμένουν τον Αύγουστο... «για να κινηθεί λίγο χρήμα στον τόπο» τους, στην τύχη τους κυριολεκτικά αφημένοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ενώ οι νέοι του νησιού μετανάστες στις μεγαλουπόλεις της ανεργίας και της φθοράς να αποζητούν τις... καλύτερες μέρες! «Πρώτη φορά έρχομαι χειμώνα στο νησί μου και πραγματικά τα 'χω χαμένα απ' αυτά που αντικρίζω», μονολογούσε σχεδόν η Αλέκα Παπαρήγα - που ενώ ήταν προετοιμασμένη έμεινε άφωνη απ' την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου της.

Πάντως το κυρίαρχο θέμα της τριήμερης περιοδείας δεν μπορούσε να είναι άλλο από την επικείμενη επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Πολύ περισσότερο, δε, που ο χώρος λίγο πιο πάνω απ' την Κεφαλονιά - σχεδόν το μισό Ιόνιο δηλαδή - θεωρείται κι επισήμως «ΝΑΤΟικός χώρος». «Εμείς θα μειώσουμε το χρόνο από την καθαρά προεκλογική μας δραστηριότητα γι' αυτό το θέμα, αυτήν την κατεύθυνση έχουμε δώσει στις οργανώσεις μας», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να μοιράζουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, αδιαφορώντας γι' αυτό το έγκλημα που γίνεται;» είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε ξανά όλα τα κόμματα, τα στελέχη και τους υποψηφίους τους να πουν στον ελληνικό λαό: «Φράξτε το δρόμο στα στρατεύματα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ