Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προβλήματα μετά τα «χαμόγελα»

Ισραηλινά στρατεύματα κλείνουν μια οδική αρτηρία στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ισραηλινά στρατεύματα κλείνουν μια οδική αρτηρία στη Λωρίδα της Γάζας
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ούτε είκοσι τέσσερις ώρες δεν πέρασαν από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το κέντρο της Βηθλεέμ και η βία άρχισε να επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο ισραηλινός στρατός, ασχέτως «δηλώσεων καλών προθέσεων» από τον Αριέλ Σαρόν, προχώρησε σε νέα επιχείρηση σύλληψης ανώτερων στελεχών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», στη Δ. Οχθη, με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να σκοτωθεί και η οργάνωση να εκδώσει προειδοποίηση ότι «θα σπάσει την εκεχειρία, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική». Λίγο αργότερα, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας αφορμή στον ισραηλινό στρατό να επαναφέρει δύο οδοφράγματα στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το βορρά με το νότο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν σε ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Καλκίλια, με στόχο να συλλάβουν στελέχη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Κατά τη διάρκεια της μάχης που ακολούθησε σκοτώθηκε ο επικεφαλής της οργάνωσης στην περιοχή, 31χρονος Μοχάμεντ Σάουα. Η οργάνωση προειδοποίησε ότι θα διακόψει την εκεχειρία, την επόμενη φορά που θα πληγεί στέλεχός της.

Λίγο αργότερα, αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 3 έποικοι. Αμέσως μετά, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία προς την Π. Αρχή για παραβίαση της εκεχειρίας και έστησε, εκ νέου, δύο οδοφράγματα μπροστά στους εποικισμούς Κφαρ Νταρόμ και Γκους Κατίφ, αποκλείοντας, ουσιαστικά, την ελεύθερη δίοδο στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το βορρά με το νότο στη Λωρίδα της Γάζας και η οποία είχε απελευθερωθεί μόλις την Κυριακή το βράδυ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους δράστες της εκτόξευσης των ρουκετών και τόνισε ότι η Π. Αρχή θα συλλαμβάνει οποιονδήποτε παραβιάζει την εκεχειρία. Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι περιμένει από την ισραηλινή ηγεσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αρχής γενομένης από την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. «Αν δεν υπάρξουν απελευθερώσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και άλλες κινήσεις, τότε η εκεχειρία θα καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Αμπάς. Χτες, όπως έγινε γνωστό, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε 9 κρατουμένους, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να είναι και ο Σουλεϊμάν Αμπού Μουτλάκ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του νυν υπευθύνου των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν.

Χτες, πάντως, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δέχτηκε τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Προέδρου Μπους για τη «σθεναρή και εμπνευσμένη ηγεσία του», μέχρι στιγμής. Ο Μπους είχε τηλεφωνικές επαφές, χτες, και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον Ιορδανό μονάρχη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Συνεργάτες του Αμπάς επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πρόσκληση από τον Πρόεδρο Μπους για να μεταβεί στο Λευκό Οίκο, αλλά ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωνε ότι μια τέτοια επίσκεψη δε θα πραγματοποιηθεί, αν δε δοθεί ελευθερία κινήσεων στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ