Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμικά στη μάχη για τα προβλήματα του κλάδου

Η απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσής της για τη δράση της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα

Ενδυναμωμένη από τις αποφάσεις της πρόσφατης τακτικής Γενικής Συνέλευσής της, ρίχνεται στη μάχη, για να αντιμετωπίσει τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που βιώνουν τόσο οι βιοτέχνες όσο και συνολικά οι μικροί ΕΒΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, η ΟΒΣΑ θα αναπτύξει τη δράση της, μεταξύ άλλων, γύρω από τους εξής άξονες:

  • Προσέγγιση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, με το αντίστοιχο των εργαζομένων και των αγροτών για την ανάπτυξη κοινής δράσης, για τα κοινά προβλήματα.
  • Διεκδίκηση μέτρων που θα περιορίζουν την ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών που πλήττουν το εισόδημα ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων.
  • Διεκδίκηση κλαδικών πολιτικών σε τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιούνται μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης: Ευνοϊκό φορολογικό και χρηματοδοτικό καθεστώς, ανάπτυξη των συνεταιρισμών. Βιοτεχνικά πάρκα και βιοτεχνικά τετράγωνα. Ωράριο 48 ωρών τη βδομάδα κ.ά.

Η Γενική Συνέλευση, που έγινε πρόσφατα, διαπίστωσε την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, τη συνέχιση της συγκέντρωσης της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, τη διαρκή πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων.

Η Συνέλευση ασχολήθηκε με το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και χιλιάδες βιοτέχνες: Τη μείωση των ευκαιριών χρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των μικρών επιχειρήσεων. Την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας. Την αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους να ανοίγουν δική τους επιχείρηση με αβέβαιο μέλλον, συμβάλλοντας στην τεχνητή διόγκωση του αριθμού των επιχειρήσεων από τη μια και στον υποδιπλασιασμό του εισοδήματος συνολικά των ΕΒΕ, από την άλλη. Τη διόγκωση των προβλημάτων των μικρών επιχειρήσεων λόγω της ΟΝΕ, που συμβάλλει στη συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής σε λίγα χέρια ενάντια στο συμφέρον των ΕΒΕ.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το ζήτημα της χωροθέτησης των βιομηχανιών στην Αττική. Οπως τονίζεται στην απόφαση της Γενική Συνέλευσης, «εντείνεται η απειλή της αλλαγής χρήσης γης που οδηγεί σε διωγμό των βιοτεχνιών. Τα περισσότερα βιοτεχνικά πάρκα παραμένουν στα χαρτιά και τα ελάχιστα που δημιουργούνται παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι πανάκριβα και σε κάθε περίπτωση δεν αρκούν για την ουσιαστική λύση του προβλήματος».

Συζητήθηκαν, επίσης, τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αρνητικές εξελίξεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και το Ταμείο των ΕΒΕ, καθώς και η δράση της Ομοσπονδίας ενάντια στην ένταση του κρατικού αυταρχισμού και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ