Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
IBM
Οι πολυεθνικές «ψάχνουν» για σκλάβους

Τα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει η πολυεθνική IBM και στην Ελλάδα. Δεν της φτάνει που ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων τους απασχολεί με μακροχρόνιο δανεισμό μέσω τρίτης εταιρίας, αρνούμενη να τους εντάξει στο δυναμικό της εταιρίας, τώρα απαιτεί δυσμενέστερη σύμβαση επινοικίασης.

Στις 30 Ιούνη η διοίκηση της IBM, με τη στήριξη του Συμβουλίου Εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και την επιστράτευση συνδικαλιστών «αστέρων», όπως μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Πετρελαιοειδών και τον επικεφαλής του κλαδικού σωματείου, απαίτησαν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν «οικειοθελώς» από τη σύμβαση του μακροχρόνιου δανεισμού και να υπογράψουν δυσμενέστερη, ως εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικού γραφείου προσωρινής απασχόλησης. Γραφείου, δηλαδή, που λειτουργούν ως κοινοί δουλέμποροι, και τα οποία νομιμοποιήθηκαν με τα νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να καλούν ιδιαιτέρως όλους τους δανειζόμενους εργαζόμενους και ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις, υπό την αυστηρή επίβλεψη υπαλλήλου της διεύθυνσης προσωπικού τούς ζήτησαν να αυτοακρωτηριαστούν, να μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα.

Καθώς οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν το Σώμα Επιθεώρησης Ν.Ιωνίας όρισε εργατική διαφορά για τις 8 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ