Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βήματα ζητά από το Ισραήλ ο Αμπάς

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι το Ισραήλ έχασε τη μάχη της Ιντιφάντα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνάντηση με τις ηγεσίες των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων που συμμετέχουν στην εκεχειρία είχε το βράδυ της Πέμπτης και χθες το πρωί ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να πίεσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων να τηρήσουν την εκεχειρία. Ταυτόχρονα, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει τάχιστα στην απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και σε στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποιώντας, για άλλη μια φορά, ότι αν δε γίνει αυτό η εκεχειρία θα καταρρεύσει.

Με εκπροσώπους της «Φατάχ» και της «Χαμάς», συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Μαχμούντ Αμπάς. Μετά το πέρας των συνομιλιών, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό, οι δύο αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι διεμείφθη μια «θετική και εποικοδομητική» συζήτηση. Χθες το πρωί, ο Αμπάς συναντήθηκε με εκπρόσωπο της «Τζιχάντ». Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, ο Αμπάς κάλεσε τις οργανώσεις για να συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών της εκεχειρίας και για να τους εκμαιεύσει μια ακόμη δέσμευση για την τήρησή της.

«Αγκάθι», πάντως, στις προσπάθειες του Αμπάς είναι το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, κατά πρώτο λόγο, και η περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, πλην της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Βηθλεέμ. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι αναμένει, εντός των ημερών, να απελευθερωθούν «χιλιάδες», όπως χαρακτηριστικά είπε, κρατούμενοι, εκτιμώντας ότι το σύνολο των Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές αγγίζει τις 8.000. Από την πλευρά του, ο, προσφάτως διασωθείς από ισραηλινή δολοφονική απόπειρα, εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, τόνισε ότι «αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, θα θεωρηθεί παραβίαση της εκεχειρίας».

Το Ισραήλ απελευθέρωσε, το βράδυ της Πέμπτης, άλλους 53 κρατουμένους και σύμφωνα με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γκίντεον Εζρα, υπάρχει περίπτωση την Κυριακή να απελευθερωθούν «εκατοντάδες». Εντούτοις, ο Εζρα κατέστησε σαφές ότι δε θα απελευθερωθούν χιλιάδες, ανακοίνωσε άλλες 12 νέες συλλήψεις στη Δ. Οχθη και εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι 5.900. Επανέλαβε, επίσης, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από άλλες παλαιστινιακές περιοχές, αν δεν αφοπλιστούν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στις περιοχές που έχουν, ήδη, παραδοθεί στον έλεγχο της Π. Αρχής. Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και η Π. Αρχή έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί εντός Ισραήλ είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε, χθες, στον ισραηλινό Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, το 73% των Ισραηλινών διαφωνεί με την εκτίμηση του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, και εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν κέρδισε τη μάχη της Ιντιφάντα, ενώ το 33% εκτιμά με κατηγορηματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν τη μάχη. Τέλος, το 62% των Ισραηλινών δηλώνει ότι πιστεύει πως οι Παλαιστίνιοι θα προσπαθήσουν ειλικρινώς να τηρήσουν την εκεχειρία. Η δημοσκόπηση έγινε με αφορμή τη δήλωση του αρχηγού του Ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο οποίος υποστήριξε πως η εκεχειρία «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της Ιντιφάντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ