Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Δείξε μου αγάπη»

Ο ψυχισμός δύο κοριτσιών κατά την εφηβεία τους

Η Ελιν και οι φίλοι της μεγαλώνουν στη μικρή σουηδική πόλη Αμάλ, όπου ποτέ δε συμβαίνει τίποτα. Ωσπου με μια απρόβλεπτη κίνηση, πηγαίνοντας σε ένα λάθος πάρτι, η ζωή της θα αλλάξει. Παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ερωτικά αντικείμενα και στην ανεκδιήγητη ζωή της μικρής της πόλης, η Ελιν θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό.

Το «Δείξε μου αγάπη» είναι η πρώτη ταινία μεγάλη μήκους του Λούκας Μούντισον. Αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς και επαινέθηκε ακόμη κι από το μυθικό Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο Μούντισον θεωρήθηκε η νέα μεγάλη ελπίδα του σουηδικού κινηματογράφου. Η ταινία απέκτησε παγκόσμια διανομή και συγκέντρωσε βραβεία και υποψηφιότητες από φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Ο Λούκας Μούντισον καταπιάνεται με τον ψυχισμό δύο κοριτσιών κατά την εφηβεία τους. Από τη μια η πανέμορφη Ελιν, σταρ του σχολείου βαριέται και προσπαθεί να βρει κάποιο νόημα στη μικρή πόλη που ζει. Από την άλλη η Αγκνες θέλει να αποκτήσει φίλους και να βρει κάποιο διέξοδο στην μπερδεμένη ερωτική της ζωή.

Σπάνια βλέπουμε σκηνοθέτες να σκιαγραφούν εφηβικούς χαρακτήρες και να φτάνουν σε βάθος αναλύοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι να βρουν κάθαρση. Ο Λούκας Μούντισον σκηνοθετεί με χιούμορ, αμεσότητα και τρυφερότητα. Κυριολεκτικά ζωγραφίζει με τα πιο απαλά χρώματα και βάζει την αγάπη και τη θέληση για ζωή πρωταρχικό σκοπό.

Οι δύο πρωταγωνίστριες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και σηκώνουν την ταινία ακόμη πιο ψηλά.

Εξοχη ταινία από έναν Σουηδό που αψηφά το... κρύο της πατρίδας του.

«Fuckinci Amal». Κοινωνική περιπέτεια σουηδικής παραγωγής. Σκηνοθεσία: Λούκας Μούντισον. Με τους Αλεξάντρα Ντάλστρομ, Ρεμπέκα Λίλιεμπεργκ, Ερικα Κάρλσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ