Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδικοχαμένη φωνή

Eurokinissi

Την τελευταία του πνοή άφησε την περασμένη Παρασκευή, σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, ο Αμερικανός τραγουδιστής Μπάρι Γουάιτ, σε ηλικία μόλις 58 χρόνων. Ο θρυλικός τραγουδιστής, ερμηνευτής της σόουλ, νοσηλευόταν από το Σεπτέμβρη, πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια, υποβαλλόμενος σε αιμοκαθάρσεις και περιμένοντας να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα ώστε να προχωρήσει σε επέμβαση.

Ο Μπάρι Γουάιτ έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Can't Get Enough of Your Love» και «You're The First, The Last, My Everything». Από το 1974 είχε προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των βραβείων Γκράμι, θεωρώντας ότι είχε αδικηθεί, επειδή εκείνη τη χρονιά η επιτροπή είχε επιλέξει ως καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη την Μπέτι Μίντλερ αντί για τον ίδιο, αλλά το 2000 απέσπασε δύο βραβεία Grammy για το τραγούδι «Staying Power».

Γεννημένος στο Γκάλβεστον του Τέξας, ο Μπάρι Γουάιτ μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στο Λος Αντζελες όταν ήταν έξι μηνών. Μεγάλωσε στα γκέτο των μαύρων, ανάμεσα στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών, και στα δεκάξι του πέρασε και από τις φυλακές για κλοπή ελαστικών αυτοκινήτων, ενώ ο αδερφός του Ντάριλ δολοφονήθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Ο Γουάιτ ξέφυγε από τη μοίρα των κατοίκων του γκέτο χάρη στη μουσική. Η μητέρα του, πιανίστρια, του έμαθε να παίζει και να συνθέτει μουσική και από το 1965 άρχισε να ηχογραφεί προσωπικά άλμπουμ. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η δεκαετία του '70, καθώς έξι φορές τα τραγούδια του ήταν μέσα στα δέκα πρώτα του καταλόγου επιτυχιών των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ