Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταδικάζουν το καθεστώς δανεισμού εργατών

Τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα διάφορα δουλεμπορικά γραφεία, που, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, προσφέρουν «φτηνούς εργάτες» σε μια σειρά από επιχειρήσεις, έθεσε ως θέμα η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στη χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, μεταξύ και άλλων θεμάτων, κατήγγειλαν την προκλητική αύξηση των κερδών της εργοδοσίας μέσω της «ενοικίασης», δηλαδή εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υπογράμμισαν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αντικαθίστανται οι σταθερές θέσεις εργασίας από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται υπό το καθεστώς τεράστιας ανασφάλειας.

Τόνισαν επίσης ότι στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως όμως χτυπιέται η συλλογική τους δράση. Κύρια ευθύνη στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα δουλεμπορικά γραφεία έχουν κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ξεκαθάρισαν βεβαίως ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις αντέδρασαν και το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν την πάλη τους για σταθερή, πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα.

Να υπενθυμιστεί ότι την πρώτη θέση των δουλεμπορικών γραφείων έχει η «MANPOWER», η οποία έχοντας την έδρα της στις ΗΠΑ και γραφεία σε 61 χώρες, το 2001 τα έσοδά της ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια, προερχόμενα από την «προσφορά υπηρεσιών» σε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από 3.900 υποκαταστήματά της!

Μετά τη συνεδρίαση, με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει ότι είναι ριζικά αντίθετο και δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη λειτουργία εταιριών που έχουν ως δραστηριότητα την παροχή εργασίας σε άλλους εργοδότες από εργαζόμενους με τη μορφή του δανεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ