Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Οι αγρότες «θύματα» της έλλειψης ενέργειας

Η ΔΕΗ με εγκύκλιό της καλεί τους αγρότες να μην ποτίζουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι

Να διακόψει την ηλεκτροδότηση στους αγρότες που ποτίζουν το μεσημέρι απειλεί η ΔΕΗ, η οποία επιδιώκει με σπασμωδικές ενέργειες να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η πολιτική απελευθέρωσης του κλάδου απέναντι στη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου και υπονόμευσης του ρόλου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Επιχείρησης με τίτλο «Επιτακτική ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης κατά τις ώρες μεγίστου φορτίου», η ΔΕΗ βάζει στο στόχαστρο τους αγρότες, απειλώντας να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης εάν δε συμμορφωθούν, διότι - όπως αναφέρει - καταπονούνται τα δίκτυα και οι μονάδες, με κίνδυνο να διαταραχτεί η ομαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών!

Η επιστολή της ΔΕΗ, η οποία μέσω των τοπικών γραφείων κοινοποιείται στους αγρότες, αναφέρει: «Επιβάλλεται όλοι οι καταναλωτές να κάνουν λογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα κατά τις ώρες του μεγίστου φορτίου, που είναι από 11 π.μ. έως 2.00 μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τους θερινούς μήνες. Ειδικότερα οι αγροτικοί καταναλωτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι, σύμφωνα και με το συμβόλαιο παροχής ρεύματος, το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο που προνομιακά αυτοί απολαμβάνουν, τους χορηγείται από τη ΔΕΗ με την υποχρέωσή τους να μη λειτουργούν τα αντλιοστάσιά τους κατά τις πιο πάνω ώρες μεγίστου φορτίου».

«Με την παρούσα λοιπόν επιστολή μας - συνεχίζει η ΔΕΗ - σας ενημερώνουμε έγκαιρα για να οργανώσετε κατάλληλα την άρδευση των καλλιεργειών σας ώστε να συμμορφωθείτε οπωσδήποτε με την πιο πάνω υποχρέωση και να μην λειτουργείτε τις αντλητικές σας εγκαταστάσεις στις πιο πάνω κρίσιμες ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ, με λύπη της, θα αναγκαστεί να διακόπτει την παροχή ρεύματος αυτές τις ώρες...».

Πέραν τούτου, η ΔΕΗ προχωρεί και σε γεωπονικού χαρακτήρα συστάσεις προς τους αγρότες, προτρέποντας να μην ποτίζουν το μεσημέρι, διότι προκαλούνται ζημιές στα φυτά...

Η αρχή των απαγορεύσεων και των απειλών από τη ΔΕΗ δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά στην έλλειψη επενδύσεων στα δίκτυα και στις μονάδες παραγωγής. Ενδεικτικό αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κατά τις μέρες του καύσωνα οι μονάδες και τα δίκτυα λειτουργούσαν σε οριακό σημείο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Γι' αυτή την κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι καταναλωτές και οι αγρότες, που δεν είναι ...συνειδητοποιημένοι, αλλά η κυβέρνηση, η οποία ιδιωτικοποίησε την Επιχείρηση και απελευθέρωσε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ΔΕΗ έχει περικόψει σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις (γι' αυτό άλλωστε οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν πολλαπλασιαστεί), ενώ η κατάσταση θα γίνει τραγική όταν εφαρμοστούν οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις, κατά τις οποίες η ΔΕΗ δεν επιτρέπεται για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα να κατασκευάσει νέες μονάδες. Το ...κενό, λέει η κυβέρνηση, θα το καλύψουν οι ιδιώτες...

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατά περίπου 4%, είναι φανερό ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουμε οξυμένο πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα όταν το μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αυτό των εισαγωγών και των ιδιωτικών μονάδων. Το μοντέλο αυτό, όμως, καθαρά από θέμα τύχης δε βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι τις προηγούμενες μέρες, αφού η Ιταλία, με την οποία είμαστε διασυνδεμένοι με υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο διαφημίστηκε ότι διασφαλίζει την επάρκεια στη χώρα μας, δε μας έδωσε ούτε ένα μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας!

Η ίδια είχε να αντιμετωπίσει τα δικά της μπλακ άουτ, αφού ό,τι γίνεται τώρα με τη ΔΕΗ, οι Ιταλοί τα έχουν εφαρμόσει λίγο νωρίτερα. Να σημειωθεί πως αναγκάστηκαν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από τη Μ. Βρετανία και να την πληρώσουν 10 φορές ακριβότερα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Και αν σήμερα απαγορεύεται στους αγρότες να ποτίζουν το μεσημέρι, αύριο δεν είναι απίθανο να τεθεί χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης στους άλλους πελάτες...


Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ