Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Στοιχεία φτώχειας για χιλιάδες νοικοκυριά

Μόλις 12.500 ευρώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα του 2002. Ταχυδρομείται η 9η παρτίδα. Εκκαθαρίστηκαν 3,3 εκατ. δηλώσεις

Με ελάχιστα εισοδήματα προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα τα εργαζόμενα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι της χώρας. Αδιάψευστος μάρτυρας για την πραγματική οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αποτελούν και τα στοιχεία της Εφορίας, που αφορούν στην εκκαθάριση 3,3 εκατ. δηλώσεων (66,4% του συνόλου) για τα εισοδήματα του 2002. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε στην εφορία, διαμορφώνεται μόλις στα 12.500 ευρώ (περίπου 4,2 εκατ. δρχ.), κυμαίνεται δηλαδή πολύ κάτω ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας. Και, βέβαια, είναι φανερό ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάζονται, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, των μισθών και συντάξεων πείνας να ζουν με ποσά πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Τις μέρες αυτές, η Εφορία ταχυδρομεί την 9η παρτίδα με περισσότερα από 514.000 εκκαθαριστικά. Από το σύνολο των 3,3 εκατ. δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν προκύπτουν και τα εξής:

  • Ο συμπληρωματικός φόρος (εκτός από τον παρακρατηθέντα φόρο), που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27% του συνόλου. Κατά μέσο όρο σε κάθε φορολογούμενο της κατηγορίας αναλογεί πρόσθετος φόρος ύψους 1.674 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (31,9% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή φόρου ύψους 437 ευρώ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (για τις οποίες δεν προκύπτει ούτε επιπλέον καταβολή ούτε επιστροφή) φτάνουν στο 41% του συνόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ