Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Υπερέχουμε στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου!

Είναι γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν στους ευαίσθητους κοινωνικά τομείς, συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Γεγονός είναι επίσης ότι το επίπεδο των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, όπως και ότι οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην ΕΕ. Τα παραπάνω και μερικά ακόμη υποστήριξε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την άποψη ότι το «θέμα των σχέσεων κράτους - οικονομίας δεν είναι ζήτημα κρατισμού - αντικρατισμού». Οι μισές αλήθειες που ξεστόμισε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ ειπώθηκαν προκειμένου να «αντιπαρατεθεί» στην ψευτοκριτική που τους ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, για το ποιος τελικά από τους δύο εφαρμόζει «καλύτερη» πολιτική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου στη βάση των σημερινών αναγκών του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Χριστοδουλάκης σε ημερίδα με θέμα «οικονομία και κράτος», που διοργανώθηκε από το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής», υποστήριξε και τα εξής:

  • Οι δαπάνες της κυβέρνησης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αυξήθηκαν σε όλο το διάστημα από το 1974 μέχρι και το 1993. Αντίθετα μειώθηκαν κατά 4 μονάδες στο διάστημα από το 1994-2001, δηλαδή στο διάστημα που αφορά κυρίως τις κυβερνήσεις Σημίτη.
  • Η αναλογία των δαπανών του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το ΑΕΠ είναι η «χαμηλότερη της ευρωζώνης».
  • Σύμφωνα με τον υπουργό, οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα φτάνουν στο 15% του ΑΕΠ έναντι 13,8% στην ευρωζώνη.
  • Επίσης οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης φθάνουν στο 11,4% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στην ευρωζώνη είναι 14,8%.
  • Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσει για την ανωτερότητα της δικής τους πολιτικής σε όφελος της πλουτοκρατίας, κατέληξε με το επιχείρημα ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων το 1993 (επί ΝΔ) ήταν «μόλις 35 εκατ. δολάρια», ενώ μόνο για το 2002 εισπράχτηκαν 1,8 δισ. ευρώ...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ