Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις αλλά και ισραηλινές υπαναχωρήσεις

Παλαιστίνιοι φοιτητές βρήκαν αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από το Ισραήλ

Associated Press

Παλαιστίνιοι φοιτητές βρήκαν αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από το Ισραήλ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις είχαν, χτες, στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Πληροφόρησης, Ναμπίλ Αμρ και ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσεφ Λαπίντ με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπντέλ Καρίμ Αμπού Σάλαχ και τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για θέματα Παλαιστινίων αιχμαλώτων Χισάμ Αμπντέλ Ραζίκ. Στην πρώτη συνάντηση, αντικείμενο ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών «κατά της υποκίνησης του μίσους και της βίας». Στη δεύτερη φέρεται να συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα των αιχμαλώτων. Μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης, ο Χισάμ Αμπντέλ Ραζίκ, σε άπταιστα εβραϊκά, δήλωσε ότι η Π. Αρχή «επιθυμεί σφόδρα να επιτύχει ο οδικός χάρτης, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές».

Μια μέρα νωρίτερα, ανάλογη συνάντηση είχαν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ με τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τα θέματα ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Ο Μοφάζ χαρακτήρισε «θετικές» τις συνομιλίες και εκτίμησε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να μάχονται κατά της τρομοκρατίας». Ο Ντάχλαν, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και την ταχύτερη δυνατή παράδοση του ελέγχου των αυτόνομων εδαφών σε παλαιστινιακά χέρια.

Χτες, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια 18χρονη Παλαιστίνια που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις άλλων 5 Παλαιστινίων ενόπλων, την Κυριακή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό, αν οι συλληφθέντες ανήκουν σε κάποια οργάνωση. Πάντως, το Σάββατο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός πραγματοποίησε «εθιμοτυπική», όπως είπε, επίσκεψη στον πνευματικό ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, ενώ έχει διαρκώς αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που έχουν συναινέσει στην εκεχειρία. Την Κυριακή, πάντως, άλλη μια οργάνωση, οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», η οποία αποτελείται από αποχωρήσαντα μέλη πολλών άλλων οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στην τρίμηνη εκεχειρία υπό τον όρο ότι «το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους, θα σταματήσει τις επιδρομές και τον αποκλεισμό και θα επιτρέψει τις ελεύθερες μετακινήσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Εμπλοκή με τις απελευθερώσεις

Την απελευθέρωση όσων Παλαιστινίων κρατουμένων δεν έχουν σχεδιάσει ή εμπλακεί σε δολοφονίες Παλαιστινίων («δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αριέλ Σαρόν) ενέκρινε με 13 ψήφους υπέρ και 8 κατά, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης συνεδρίασής του. Λίγες ώρες αργότερα, απελευθερώθηκαν άλλοι 350 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 215 είναι διοικητικοί, δηλαδή κρατούνταν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι απελευθερώσεις θα γίνονται «σταδιακά και κατά μικρούς αριθμούς, ανάλογα με το πόση πρόοδο έχουν πετύχει οι παλαιστινιακές αρχές στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Εντούτοις, η ισραηλινή απόφαση, ουσιαστικά, αποκλείει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης για χιλιάδες μέλη των οργανώσεων «Χαμάς», «Τζιχάντ», «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», καθώς και μόνο η ιδιότητα του μέλους τούς καθιστά συνενόχους σε επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι οργανώσεις τους. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, η εκεχειρία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Χτες, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, επανέλαβε την ίδια προειδοποίηση. Προειδοποίηση, όμως, εξέδωσε και η «Τζιχάντ», της οποίας ηγετικό στέλεχος συνελήφθη, χτες, στην περιοχή της Τζενίν, στη Δ. Οχθη, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν άλλες 15 συλλήψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση διαπραγματεύσεων υπό πίεση (2014-04-08 00:00:00.0)
Προκλητική η ισραηλινή κυβέρνηση (2004-08-25 00:00:00.0)
Σταδιακά αναζωπύρωση της έντασης (2003-08-05 00:00:00.0)
Βήματα ζητά από το Ισραήλ ο Αμπάς (2003-07-05 00:00:00.0)
Εύθραυστη ισορροπία (2003-07-01 00:00:00.0)
«Εκεχειρία» βαμμένη στο αίμα... (2001-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ