Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αφανισμό των Τσετσένων αυτονομιστών εξήγγειλε ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.- Τη «συντριβή» των Τσετσένων αυτονομιστών εξήγγειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που συγκλόνισε τη Μόσχα το Σάββατο και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 17 ατόμων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε σαφές το ποιους θεωρεί ένοχους για την τραγωδία του Σαββάτου και δε δίστασε να συνδέσει τη δράση τους μ' αυτό που αποκάλεσε «διεθνή τρομοκρατία». Χαρακτηριστικά ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης με τα κυριότερα μέλη της κυβέρνησης, ανέφερε: «Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορούμε να πούμε ότι οι ληστές που δρουν στην Τσετσενία δε συνδέονται απλώς με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αποτελούν τμήμα τους, ίσως το πιο επικίνδυνο τμήμα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου». Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε: «Πρέπει να τους βγάλουμε από τις σπηλιές, στις οποίες κρύβονται έως σήμερα και να τους συντρίψουμε. Κύριος στόχος τους είναι να σαμποτάρουν τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος στην Τσετσενία».

Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα το Σάββατο λίγο πριν τις 3.00, κοντά στις εισόδους του υπαίθριου ροκ φεστιβάλ «Κρίλια», που πραγματοποιούνταν στο χώρο του μικρού αεροδρομίου Τούσινο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο γυναίκες, ζωσμένες με εκρηκτικά, ανατινάχτηκαν με διαφορά 15 λεπτών η μία από την άλλη, σκορπίζοντας το θάνατο στους παρευρισκόμενους. Πενήντα εννιά άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα σε νοσοκομεία και 40 νοσηλεύονται ακόμη.

Πάντως, καμία ομάδα αυτονομιστών δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ταυτότητα μιας από τις καμικάζι στο χώρο των εκρήξεων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την υπογραφή από τον Ρώσο Πρόεδρο διατάγματος που προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία στις 5 Οκτώβρη.

Παράλληλα, την Κυριακή ελικόπτερο του ρωσικού στρατού συνετρίβη στην Τσετσενία, σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας ακόμη 10. Το ελικόπτερο πιθανώς να κατερρίφθη από αυτονομιστές αντάρτες, όπως μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ