Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μας αντιγράφει η κυβέρνηση»!

Αντιγραφή του προγράμματός της από την κυβέρνηση καταγγέλλει η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη πολιτική ταύτιση και σύμπλευση των δύο μονομάχων. Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί προεκλογικά αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά συμφωνεί με την τροποποίησή του «επί το καλπονοθευτικότερον», όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Δ. Σιούφας, δεν μπόρεσε να κρύψει την απόγνωσή του, γιατί ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται έτοιμος να υιοθετήσει «και τις διαπιστώσεις μας για το καθεστώς διαφθοράς και αδιαφάνειας και κατ' επέκταση τη θέση μας για αναβάθμιση του δημόσιου βίου». Και αυτό «μετά την αντιγραφή των πρωτοβουλιών της ΝΔ για την "Ελλάδα του 2010 - Προοπτική 2010", καθώς επίσης και το χάρτη της καθημερινότητας». Παρ' όλα αυτά, αντιμετώπισε θετικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση «να υιοθετήσει την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση πλήρους διαφάνειας».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του στη Βέροια, περιορίστηκε να επικαλεστεί την παρέμβαση που έγινε στην ΕΡΤ για την ομιλία Λαλιώτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για να αποδείξει τις «πραγματικές προθέσεις» της κυβέρνησης σε αντίθεση με τις «αόριστες υποσχέσεις για αναβάθμιση του δημόσιου βίου». Σχολιάζοντας το άλλο σκέλος των πρωτοβουλιών Σημίτη για τον «εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος», που αφορά στον εκλογικό νόμο, επανέλαβε τη θέση του πως «τέτοια σενάρια δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να περάσουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι εμπνευστές τους είναι να τα μαζέψουν και να τα ξεχάσουν». Οσον αφορά στις «αλλαγές» στο ΠΑΣΟΚ και στον ανασχηματισμό επισήμανε ότι «οι αλλαγές που επέβαλε αφορούν το κόμμα του, τις καρέκλες τους, τη διαδοχή του. Σε τελική ανάλυση, δεν μπόρεσε ούτε καν ανασχηματισμό να κάνει. Αφού επίμονα πρόβαλλε την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του έμεινε (αναγκάστηκε να μείνει) στις ίδιες δομές, το ίδιο σχήμα, τα ίδια πρόσωπα». Πέρα από το σχολιασμό των κυβερνητικών θέσεων και προθέσεων ο Κ. Καραμανλής αυτό που αντιπαρατάσσει στην κυβέρνηση είναι η πρότασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Σήμερα, γίνεται φανερό, όσο ποτέ στο παρελθόν, ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει καθαρή λύση με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», είπε.

Η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε καθημερινά να παρεμβαίνει και να «προκαταλαμβάνει» και απαντά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Για το σκοπό αυτό, καταρτίζεται ένα «παράλληλο πρόγραμμα», που μεταξύ άλλων προβλέπει ομιλίες και περιοδείες του Κ. Καραμανλή, ώστε να μη χάνεται έδαφος σε επίπεδο προπαγάνδας και εντυπώσεων. Με τις καθημερινές παρεμβάσεις της η Ρηγίλλης επιδιώκει να εμποδίσει την κυβέρνηση να αντιστρέψει το κλίμα, ταυτόχρονα όμως ευλογεί και προσφέρει την πολιτική συναίνεσή της στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Το βέβαιο είναι ότι θα ενταθεί το κλίμα δικομματικής πόλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ