Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Λάδι» βγήκε η κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Αθώα περιστερά» ανακηρύχτηκε η βρετανική κυβέρνηση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφορικά με τη χάλκευση των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ. Η Ντάουνινγκ Στριτ ούτε παραπλάνησε, ούτε και παραποίησε στοιχεία για να δικαιολογήσει τον ιρακινό πόλεμο, απεφάνθη χθες το βρετανικό Κοινοβούλιο, ασκώντας εντούτοις σκληρή κριτική για την «αδικαιολόγητη βαρύτητα» που δόθηκε σε αμφισβητούμενες πληροφορίες, κατά βάση στον ισχυρισμό ότι το καθεστώς Σαντάμ είχε τη δυνατότητα χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων σε διάστημα 45 λεπτών.

Επίσης, το πόρισμα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων «αθωώνει» τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Τόνι Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ, από τις κατηγορίες ότι «παρενέβη» στην επίμαχη έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου που δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 2002, εισηγούμενος να δοθεί επιπλέον έμφαση στον προαναφερθέντα ισχυρισμό.

Εκτός αυτών, το βρετανικό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση του Σεπτέμβρη ήταν «περισσότερο κατηγορηματική από αυτήν που παραδοσιακά συνηθίζεται σε έγγραφα μυστικών υπηρεσιών», ενώ ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για την έκθεση του Φλεβάρη, αναφορικά με το ιρακινό οπλοστάσιο, δεδομένου ότι περιείχε αποσπάσματα φοιτητικής εργασίας που είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο... «Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της επιχειρηματολογίας της υπέρ του πολέμου», τονίζει, στην έκθεσή της, η επιτροπή. Το πόρισμα αναμένεται να είναι το κύριο όπλο της κυβέρνησης Μπλερ κατά του ΒΒC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ