Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Εφθασαν οι Αμερικανοί στρατιώτες

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα, μία εικοσαμελής ομάδα αξιωματικών του αμερικανικού στρατού, έφθασαν χθες στη Λιβερία, στο πλαίσιο «αποστολής για τη διαπίστωση του καλύτερου τρόπου αποκατάστασης της σταθερότητας στη χώρα», τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ ετοιμάζεται να φύγει από τη χώρα.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η εικοσαμελής ομάδα θεωρείται πάντως ως πιθανός προάγγελος μίας μεγαλύτερης δύναμης, η οποία θα κληθεί να επιφέρει την ηρεμία στη χώρα της δυτικής Αφρικής, που επί 14 ολόκληρα χρόνια σπαράσσεται από τη βία. Προς το παρόν, η ομάδα αυτή θα αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας.

Στο μεταξύ, ο Λιβεριανός Πρόεδρος, Τσαρλς Τέιλορ, αποδέχτηκε την πρόταση της Νιγηρίας -μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, την Κυριακή στη Μονρόβια, για την παροχή πολιτικού ασύλου, θέτοντας ως όρο την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Ο Πρόεδρος της Λιβερίας αποδέχτηκε να παραιτηθεί, κυρίως μετά από πιέσεις των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, δωδεκαμελής ομάδα στρατιωτικών και διπλωματών από την Ευρώπη αναμένεται να φθάσει στη Λιβερία, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση για την αποστολή ή μη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ