Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
... Μαλώνουν σε ξένον αχυρώνα

Νέα «κρίση» στις διμερείς σχέσεις

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η περίεργη ιστορία της σύλληψης 11 Τούρκων στρατιωτικών σε ιρακινό έδαφος από αμερικανικές δυνάμεις κατοχής την Παρασκευή και της (νέας) «κρίσης» στις διμερείς σχέσεις Αγκυρας -Ουάσιγκτον τυπικά έληξε χτες, αλλά ο απόηχός της συνεχίζει να προκαλεί «αναταράξεις». Οι 11 Τούρκοι στρατιωτικοί και οι ολιγάριθμοι πολίτες, που κρατούνταν, απελευθερώθηκαν από τα κρατητήρια των Αμερικανών στη Βαγδάτη την Κυριακή, επέστρεψαν χτες στην Τουρκία και στη συνέχεια... ξαναγύρισαν στη βάση τους στη Σουλεϊμανίγια, εντός Ιρακινού εδάφους.

Αιτία της εισβολής των Αμερικανών στις εγκαταστάσεις των Τούρκων, που υποτίθεται πως βρίσκονται εντός Ιράκ για να περιφρουρούν την «ασφάλεια» της μεθορίου, ως προκεχωρημένα τμήματα, υπήρξε, κατά πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες, η φημολογούμενη «συνωμοσία» των Τούρκων για να «δολοφονήσουν Ιρακινούς Κούρδους αξιωματούχους», συγκεκριμένα τον δήμαρχο του Κιρκούκ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, μετέδιδε το Ρόιτερς επικαλούμενο βρετανικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονόμασε, βρισκόταν και ένας Τούρκος συνταγματάρχης που «έχει απελαθεί άλλες δυο φορές από το Ιράκ για ύποπτη δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος, π.χ. η γνωστή για τις «κεμαλικές απόψεις» που εκφέρει εφημερίδα Τζουμχουριέτ, θεωρεί υπεύθυνους για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας «τους Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζάνι».

Το επεισόδιο τίναξε στον αέρα τις όποιες ελπίδες μπορεί να έτρεφαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντουλά Γκιούλ περί «βελτίωσης» των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Με δεδομένο τον τρόπο που εκδηλώθηκε (εισβολή 100 και πλέον Αμερικανών κομάντος, που έριξαν δακρυγόνα, μπήκαν με όπλα προτεταμένα, έκλεισαν τα μάτια των Τούρκων στρατιωτών με μαντίλια και τους έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια) είναι, μάλλον, θέμα τύχης το ότι το επεισόδιο δεν εξελίχθηκε σε αλληλοσφαγή. Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ημερών, ο Τούρκος επιτελάρχης Χιλμί Οζκιόκ τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης». Απηχώντας αυτήν την άποψη, ο σχολιογράφος της Χουριέτ Τουφάν Τουρέντς έγραψε ότι τα πράγματα, όσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «δεν καλυτερεύουν καθόλου, αντίθετα χειροτερεύουν διαρκώς... τα γεράκια στην Ουάσιγκτον μάλλον δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη συμμαχία». Ο στρατηγός Χουρσίτ Τολόν εκτίμησε επιπλέον ότι η «αηδιαστική» αυτή αμερικανική κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, πάντως, καλλιεργείτο κλίμα υστερίας από εθνικιστικούς ακροδεξιούς κύκλους, που έκαναν και «διαδήλωση» την Κυριακή...

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι η αμερικανική κυβέρνηση -δύο στελέχη της οποίας, ο ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με την Αγκυρα, ενώ ο πρεσβευτής της στην Αγκυρα Πήρσον -συναντήθηκε χτες με τον Α/ΓΕΣ Οζκιόκ-, δεν έχει κάνει ουσιαστική επίσημη τοποθέτηση για τα γεγονότα.

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να συναντηθούν στρατιωτικοί από τις δύο πλευρές, με στόχο την εγκαθίδρυση μηχανισμού «συνεργασίας», σύμφωνα με το δίκτυο ΝΤV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ