Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά τα «χαμόγελα», τα πραγματικά προβλήματα

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Τελ Αβίβ

Associated Press

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Τελ Αβίβ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η «πανηγυρική» ατμόσφαιρα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών άρχισε, πλέον, να σκιάζεται καθώς τα ακανθώδη προβλήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές ότι δε βαίνουν προς λύση. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανέβαλε τη σημερινή συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν. Η αναβολή, κατά ορισμένους, οφείλεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της «Φατάχ», ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Αμπάς εκφράζει με την απόφασή του αυτή τη διαμαρτυρία του για τα εμπόδια που το Ισραήλ θέτει στη διαδικασία απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων. Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η έκρηξη που συγκλόνισε περιοχή βορείως του Τελ Αβίβ, το βράδυ της Δευτέρας, οφειλόταν σε επίθεση αυτοκτονίας.

Δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, σήμερα, για να συναντήσει τον Αριέλ Σαρόν ο Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με ορισμένους Παλαιστινίους αξιωματούχους, η απόφαση του Αμπάς σχετίζεται με τη θυελλώδη νυχτερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της «Φατάχ», κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά στελέχη άσκησαν σκληρή κριτική στον Αμπάς για την τακτική που ακολουθεί απέναντι στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά υποχωρητική». Ο Αμπάς φέρεται να συνέταξε, χτες τα ξημερώματα, δύο επιστολές προς τον Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτη της «Φατάχ». Με τη μία κοινοποιεί την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή της Οργάνωσης, παραίτηση που επιβεβαιώθηκε, αργότερα χτες, από ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης που συμπλήρωσε ότι δεν έγινε δεκτή. Με τη δεύτερη επιστολή καλεί τον Γιάσερ Αραφάτ και τη «Φατάχ» «να διατυπώσουν ανοιχτά το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την πολιτική απέναντι στο Ισραήλ και στον οδικό χάρτη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση που ο Αμπάς δεν είναι σύμφωνος με τις «οδηγίες» που θα λάβει, θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Εντούτοις, διαφορετική εκδοχή για την αναβολή της συνάντησης Αμπάς - Σαρόν διέρρεαν οι στενοί συνεργάτες του ίδιου του Παλαιστινίου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, ο Αμπάς επέλεξε να αναβληθεί η συνάντηση για να εκφράσει, έτσι, τη διαμαρτυρία του για τις αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες που διατυπώνει η ισραηλινή ηγεσία αρνούμενη, ουσιαστικά, να απελευθερώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστινίων αιχμαλώτων, που σύμφωνα με τους Παλαιστινίους φθάνουν τις 8.000.

Παράλληλα, με τις εσωτερικές εξελίξεις στα αυτόνομα, συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση σχετικά με την έκρηξη που συγκλόνισε, το βράδυ της Δευτέρας, σπίτι στην αγροτική περιοχή Κφαρ Γιάμπες, βορείως του Τελ Αβίβ. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, υποστήριξε ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας και στοίχισε τη ζωή σε άλλους 2 ανθρώπους εκτός από τον καμικάζι. Ο Μοφάζ επικαλέστηκε και την πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία άγνωστος με τηλεφώνημα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό της τοπικής οργάνωσης της «Τζιχάντ» στην Τζενίν.

Ο εκπρόσωπος, όμως, της ηγεσίας της οργάνωσης, Μοχάμεντ αλ Χίντι, από την πόλη της Γάζας, δήλωνε ότι η «Τζιχάντ» παραμένει δεσμευμένη στην εκεχειρία και δε διενεργεί έρευνες για την υποτιθέμενη ανάληψη ευθύνης και για την επίθεση. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση και να εκτιμήσει ότι η εκεχειρία «είναι άνευ αξίας» καλώντας την Π. Αρχή να «συνθλίψει άμεσα την τρομοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές πιέσεις για «ομαλές» παλαιστινιακές εκλογές (2006-01-12 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση (2005-12-06 00:00:00.0)
Τα προεκλογικά «διλήμματα» του Σαρόν... (2005-11-19 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις και επαφές (2005-02-01 00:00:00.0)
Ανέξοδες αμερικανικές υποσχέσεις προς Παλαιστινίους (2003-07-31 00:00:00.0)
Σε εύθραυστη ισορροπία η κυβέρνηση Σαρόν (2002-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ