Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δολάρια μοιράζουν για να κάμψουν την αντίσταση

Συλλήψεις από τις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Συλλήψεις από τις δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη λύση της χορήγησης σημαντικής χρηματικής αμοιβής σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους δράστες αντικατοχικών επιθέσεων κατέφυγε η κατοχική διοίκηση σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει το διογκούμενο κύμα βίας εναντίον της. Παρ' όλα αυτά, νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ.

Με 2.500 δολάρια σκοπεύει να ανταμείψει η κατοχική διοίκηση οποιονδήποτε Ιρακινό βοηθήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη των ατόμων που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επανέλαβε ότι «ακόμη και αν ο Σαντάμ ζει, οι μέρες του στο Ιράκ τελείωσαν». Αλλη, όμως, είναι η εκδοχή που μεταφέρθηκε από ένα νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον ίδιο τον Σαντάμ, και μεταδόθηκε, χτες, πρώτα από το δορυφορικό κανάλι «αλ Χαγιάτ» του Λιβάνου και στη συνέχεια από το «αλ Τζαζίρα».

Στο μήνυμα, που έχει πολύ κακό ήχο, μια φωνή καλεί όλους τους Ιρακινούς «Αραβες, Κούρδους, Τουρκομάνους, Σιίτες, Σουνίτες, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σαν ένας άνθρωπος και να διώξουν τους εισβολείς». Επίσης, τονίζεται ότι οι «επιθέσεις και ο κλεφτοπόλεμος είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος απέναντι στους κατακτητές» και καταλήγει ότι ο «ένδοξος ιρακινός λαός δε θα αποδεχτεί ποτέ την παρουσία των εισβολέων και δε θα λυγίσει μπροστά στα όπλα τους». Το μήνυμα φέρεται να έχει ηχογραφηθεί «κάπου μέσα στο Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, νέες επιθέσεις συγκλόνιζαν τη Βαγδάτη. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία συμμετείχαν δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες σε γέφυρα του Τίγρη. Λίγο αργότερα, άλλοι 2 Αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν σε κτίριο στο κέντρο της Βαγδάτης μετά από πληροφορίες που είχαν, όπως υποστήριξαν, ότι εκεί θεάθηκε ο Σαντάμ.

Επίθεση με χειροβομβίδες πραγματοποιήθηκε, τα ξημερώματα, και εναντίον αστυνομικού τμήματος της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρόνου. Οι δύο νεκροί ήταν αστυνομικοί που εκπαιδεύονταν από τον αμερικανικό στρατό. Τέλος, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Μπάλαντ, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, κατά την οποία συνελήφθησαν 12 άτομα.

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε, την Κυριακή, από αγνώστους ενόπλους σε περίπολο σε βόρεια συνοικία της Βασόρας. Ο νέος κυβερνήτης, πάντως, της πόλης έσπευσε, χτες, να μιλήσει για μεμονωμένο επεισόδιο και υποστήριξε ότι «στη Βασόρα δεν υπάρχει αντίσταση κατά των Βρετανών».

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε, τη Δευτέρα το βράδυ, η τελετή παράδοσης της ηγεσίας των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Τόμι Φρανκς στον Τζον Αμπιζάιντ. Ο Φρανκς δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα, τόσο από την άποψη του αριθμού όσο και από την άποψη της εκπαίδευσης, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ