Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
«Προτεραιότητα» λόγω εκλογών και συμφερόντων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΚΑΡ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Με δεδομένη τη διαπάλη συμφερόντων για τη Μαύρη Ηπειρο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τις αυξανόμενες πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις για την αποστολή αμερικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, έφθασε χτες ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους στη Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στην αφρικανική ήπειρο.

Κατά το Λευκό Οίκο, στόχος της περιοδείας του Τζορτζ Ο. Μπους είναι να μεταφέρει μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο. Από το Ντακάρ της Σενεγάλης ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και τους ηγέτες της Αφρικής προκειμένου να διατηρήσουν την «εύθραυστη» εκεχειρία στη Λιβερία, εντούτοις διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία καθορισμού των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, εικοσαμελής ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων έφτασε στη Λιβερία, σε μία διερευνητική αποστολή που ενδέχεται να αποτελεί «προάγγελο» ειρηνευτικής δύναμης. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάδειξη της Αφρικής σε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Μπους εκπλήσσει... αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000, ο Μπους είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ήπειρο.

Τώρα, όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στη Λιβερία, και να προωθήσει το αμερικανικό πρόγραμμα καταπολέμησης του AIDS ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μία άλλη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ανατολική Αφρική. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με την περιοδεία του στην Αφρική ο Μπους επιχειρεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της ηπείρου.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί σε Νότιο Αφρική, Μποτσουάνα, Ουγκάντα και στη Νιγηρία. Χώρα που μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από ταραχές καθαρά κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου. Χτες, πάντως, μία ημέρα μετά το θάνατο τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών από πυρά της νιγηριανής αστυνομίας στο Λάγος, τα συνδικάτα του αφρικανικού κράτους ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τη γενική απεργία μετά την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση για την τιμή πετρελαίου. Κατά το «Reuters», τα συνδικάτα ζητούν παράλληλα από τον Νιγηριανό Πρόεδρο, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, τη διάταξη ερευνών για τη «δολοφονία αθώων και ανυπεράσπιστων Νιγηριανών από την αστυνομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ