Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για ΕΕ - ΗΠΑ...

«

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι θύμα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ». Αυτό ακούγεται να λέγεται μέσα σε όλα τα ποικίλα αντιφατικά πολιτικών και δημοσιογράφων που εννοούν να χύνουν το ευρωλάγνο δάκρυ τους στη χαμένη ευρω-ενωσίτικη παρθενιά. Εάν αυτό το απόφθεγμα έχει κόκκο αλήθειας, αυτός βρίσκεται στο ότι ο ευρω-ενωσίτικος καπιταλισμός νιώθει ασφάλεια μόνο μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς καπιταλισμού, που ο αμερικανικός καπιταλισμός αποτελεί την κορυφή της ενιαίας διεθνούς καπιταλιστικής αλυσίδας. Η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας αναγκαίος ισχυρός κρίκος αυτής της αλυσίδας.

Αυτό δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε καταναγκασμό των ΗΠΑ σε βάρος της ΕΕ. Είναι φαινόμενο που προκύπτει από τους αντιφατικούς νόμους λειτουργίας του διεθνούς καπιταλιστικού καθεστώτος. Τέτοιοι νόμοι λειτουργούν για να προσδιορίζουν την εξέλιξη των επιμέρους πλευρών του συστήματος στη μεταξύ τους σχέση και να διασφαλίζουν την ενότητά του. Διαφορετικά, ο διεθνής καπιταλισμός θα οδηγείτο ξανά σε εσωτερικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες αυτή τη φορά, υπό την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Οταν, λοιπόν, οι κλαύτρες χύνουν δάκρυα για την ανημπόρια του ευρω-ενωσίτικου καπιταλισμού να γίνει ισοδύναμη μιλιταριστική οργάνωση με τις ΗΠΑ, αρνούνται να καταλάβουν ότι, εάν συνέβαινε αυτό μέσα στους νόμους λειτουργίας του καπιταλισμού, τότε θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα μιας πολεμικής ευρω-αμερικανικής σύγκρουσης που θα έβαζε την απειλή καταστροφής του πλανήτη στην ημερήσια διάταξη.

Οι μαζορέτες του αστικο-φιλελεύθερου καπιταλιστικού αγώνα αρνούνται να καταλάβουν ότι η υπαρκτή ενδοκαπιταλιστική σχέση προσδιορίζεται από τη δυνατότητα του κάθε εταίρου να ισχυροποιεί τη θέση του και την ικανότητά του να επιβάλει αυτή την ισχυροσύνη. Τα τωρινά θεμέλια της σχέσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με τον αμερικανικό προσδιορίστηκαν πρακτικά στο τέλος του δεύτερου διεθνούς ιμπεριαλιστικού πολέμου σε όλα τα επίπεδα. Η ανοικοδόμηση της ρημαγμένης Ευρώπης στηρίχτηκε στο αμερικανικό, κυρίως, κεφάλαιο και στο φτηνό εργατικό δυναμικό καθυστερημένων χωρών που εκ των πραγμάτων δόθηκαν στον έλεγχο των ΗΠΑ, όπως π.χ. η Ελλάδα.

Τα μετέπειτα γαλλικά και τώρα γαλλο-γερμανικά ποντικοσαλέματα δεν ανατρέπουν τον υπαρκτό ιστορικό κανόνα, αλλά τον επιβεβαιώνουν. Η από την αρχή θεσμική θωράκιση του ευρω-αμερικάνικου καπιταλισμού στο όνομα του «ελεύθερου κόσμου» υπήρξε και είναι ενδεικτική για την ερμηνεία των ενδο-συμμαχικών αντιθέσεων. Το ΝΑΤΟ (μιλιταρισμός), η ΕΟΚ (δυτικο-ευρωπαϊκή οικονομία), η ΓΚΑΤΤ (διεθνής καπιταλιστική εμπορική συμφωνία), στηριγμένα στις διεθνείς οικονομικές οργανώσεις (ΔΝΤ, Διεθνής Τράπεζας, ΟΟΣΑ κλπ.) συναποτελούν ένα ενιαίο σύνολο μιας ενιαίας καπιταλιστικής αλυσίδας. Είναι η προίκα του ανταγωνισμού που τους έμεινε από την ανάγκη αντιμετώπισης του σοβιετικού πόλου ισχύος. Οταν, λοιπόν, υπάρχει ένα διεθνές καθεστώς που οι μυλόπετρες της διαπλοκής αλέθουν τα πάντα, οι κάθε λογής εκσυγχρονισμένες πολιτικές καντρίλιες χαρακτηρίζουν ανθρώπους που είτε είναι ορκισμένοι πεμπτοφαλαγγίτες είτε είναι κοινώς ηλίθιοι.

Η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού δεν είναι «θύμα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ». Είναι θύμα του καπιταλιστικού εαυτού της. Οταν οι τρόφιμοι των ευρω-ενωσίτικων κοινοβίων κι οι κάθε λογής πολιτικοί μπούφοι ζητούν εκδημοκρατισμό της, θα πρέπει πρώτα να ρωτούν τα αφεντικά της του χρηματιστικού κεφαλαίου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ