Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΗΕΑ: Ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο προχώρησε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των δημοσιογράφων Δέσποινας Μπρούσαλη (Βήμα) και Παναγιώτη Στάθη (Ελευθεροτυπία). Πρόκειται για επικίνδυνο και ανησυχητικό φαινόμενο που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, να κατηγορούνται δημοσιογράφοι που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η ποινική δίωξη αφορά στο αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία και συνδέεται με τη διαρροή στον Τύπο το περασμένο καλοκαίρι τμήματος της δικογραφίας για την «17 Νοέμβρη», όταν την υπόθεση χειριζόταν η ανακρίτρια.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται εντονότατα για την ποινική δίωξη και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποτελεί «ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας», ενώ προσθέτει ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την υπόθεση κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά μόνο το καθήκον τους.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος απάντησε ότι αποτελεί πάγια αρχή να μην σχολιάζει ούτε αποφάσεις ούτε ενέργειες της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Ωστόσο, πρέπει να πω, συνέχισε, ότι με πολλή ευαισθησία παρακολουθώ τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας αποτελεί βασικό και ουσιαστικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματός μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ