Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικές «ντρίπλες»

Προτάσεις που στόχο έχουν τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους υπέβαλλε σε συνεργασία με την Αγκυρα ο Ντενκτάς.

Σταθερή στο στόχο της να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής του 1974 η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Σε συνεννόηση με την Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ρ. Ντενκτάς, πρότεινε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας υπό κοινή ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ως «αντάλλαγμα» ο Ρ. Ντενκτάς προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων από τα Βαρώσια, τα οποία, ωστόσο, θα τεθούν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της για όλους τους Κυπρίους, εάν υλοποιηθεί η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, που ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε στα Ηνωμένα Εθνη και που η Αγκυρα υποστηρίζει πλήρως, εξήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χτες από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνομιλίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλει αυτή την πρόθεση, η οποία, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. Ο ίδιος παρέπεμψε στο άνοιγμα των «συνόρων», όπως είπε, στην Κύπρο από τις 23 Απριλίου, και στις επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει στο μεταξύ στις εκατέρωθεν πλευρές, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σιούσελ τόνισε πως η Αυστρία υποστηρίζει, όπως άλλωστε όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σχέδιο Λύσης για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και χαιρετίζει ιδιαίτερα τις δυνατότητες που προέκυψαν τώρα, έπειτα από δεκαετίες, για την ανταλλαγή επισκέψεων και για τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων στη βόρεια και νότια Κύπρο.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη τουρκική επιρροή στο Κυπριακό, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η Αυστρία θα χαιρέτιζε πλήρως μια ευκαιρία επανένωσης στην Κύπρο, κάτι που από την πλευρά της η ΕΕ, κατά κάποιον τρόπο, θα αντάμειβε με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για τη Βόρεια Κύπρο.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2004 θα είναι η χρονιά εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του Μάαστριχτ που έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας. «Ανεξάρτητα από το αν μας δεχτούν ή όχι, εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας πως με την ΕΕ έχει συμφωνηθεί η έναρξη συνομιλιών αν η Αγκυρα πληροί τα κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ