Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προστασία των ιδιωτικοποιήσεων απαιτούν οι καπιταλιστές

«Ανησυχίες» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα

Ο Πρόεδρος Β. Πούτιν αναμένεται να καλέσει στο Κρεμλίνο τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας για να συζητήσει τόσο το ζήτημα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μόσχα, όσο και το θέμα που προέκυψε με τους ελέγχους στην εταιρία «Γιούκος», του πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, Μ. Χοντορκόφσκι. Αυτό δήλωσε ο Μπορίς Νεμτσόφ, πρόεδρος της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων, στο πρακτορείο ειδήσεων RBC.

Στο μεταξύ ο Αρκάντι Βόλσκι, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών αναμένεται να επιδώσει επιστολή στον Πρόεδρο Β. Πούτιν, την οποία ενέκρινε η ένωση των Ρώσων μεγάλο-καπιταλιστών την Πέμπτη 10/7. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, θα γίνεται έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο «να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία». Θα δηλώνεται επίσης «η ανάγκη να μην επανεξεταστούν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων»!

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Ιούλη συνελήφθη ο Πλάτων Λέμπεντεφ, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου της εταιρίας «Μενατέπ» και μεγαλομέτοχος της «Γιούκος». Σε βάρος του διατυπώθηκε κατηγορία για κατάχρηση ύψους 283.142.000 δολαρίων (!), που έγινε το 1994, ενώ για την υπόθεση ανακρίθηκε και ο Χοντορκόφσκι. (Το παραπάνω ποσό σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με το ποσό των περίπου 100 δολαρίων που είναι ο μέσος μισθός στη χώρα).

Παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας

Οπως έγινε γνωστό, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Σ' αυτήν, με μεγάλη υποκρισία, σημειώνονται τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα συνελήφθη ο επιχειρηματίας Πλάτων Λέμπεντεφ με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιας περιουσίας, στα πλαίσια του ελέγχου της εταιρίας "Γιούκος". Με προσοχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον μας, όπως πάντα, επικεντρώνεται στην τήρηση της νομιμότητας. Δε γνωρίζουμε όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης, αλλά ελπίζουμε ότι ο νόμος δε θα εφαρμοστεί επιλεκτικά υπέρ πολιτικών στόχων».

Να σημειωθεί ότι, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», λίγες ώρες πριν τη σύλληψη του Π. Λέμπεντεφ, ο Μ. Χοντορκόφσκι είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα Αλεξάντρ Βέρσμποου για να τον «κατατοπίσει» σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ