Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Οξυμένα τα λαϊκά προβλήματα

Περιοδείες σε δήμους και επισκέψεις σε υπηρεσίες του Ν. Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ

Λίγα τα δρομολόγια και ακριβά τα ναύλα για τα νησιά των Β. Σποράδων. (φωτό από το λιμάνι της Σκοπέλου)
Λίγα τα δρομολόγια και ακριβά τα ναύλα για τα νησιά των Β. Σποράδων. (φωτό από το λιμάνι της Σκοπέλου)
Ολυμπιακή πόλη ο Βόλος, τουριστικός νομός η Μαγνησία, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι τόσα πολλά και τόσο οξυμένα που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία για «καλύτερες μέρες» προοιωνίζονται στους κατοίκους της.

Γι' αυτά τα προβλήματα ενημερώθηκε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδειών του στη Σκόπελο των Βόρειων Σποράδων, στη Ζαγορά του Πηλίου και στο Δήμο Κάρλας, καθώς και των επισκέψεών του στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής στο Βόλο.

Στη Σκόπελο, ο δήμαρχος, Γ. Παχής και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νησιού, ενημέρωσαν το βουλευτή του ΚΚΕ για τα προβλήματα που σχετίζονται με:

  • Τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς τα δρομολόγια των πλοίων από και προς το νησί είναι πολύ λίγα και τα ναύλα πάρα πολύ ακριβά. Η κατάσταση αυτή, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην κερδοσκοπική μανία και την ασυδοσία των εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν σύμμαχό τους το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί και την κύρια «πηγή» εσόδων για τους κατοίκους του νησιού και γενικότερα των Βόρειων Σποράδων.
  • Την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου Σκοπέλου - η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε πίσω της πολλά χρέη - ο οποίος για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, χρειάζεται να λάβει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος, ενώ ζητάει και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.
  • Τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες σε δρόμους και κτίσματα - όπως στην εκκλησία Παναγιά του Πύργου κ.α. - σε διάφορες περιοχές του νησιού και οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί, επειδή δεν έχουν δοθεί από την Πολιτεία τα κονδύλια που απαιτούνται.
  • Την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας, λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ δε λειτουργεί και το μηχάνημα τηλεϊατρικής, επειδή δεν έγινε ο εκσυγχρονισμός του, ώστε να συνδέεται με ανάλογο μηχάνημα στο «Σισμανόγλειο Νοσοκομείο».
  • Την επέκταση της χωματερής, την επίλυση προβλημάτων του δικτύου ύδρευσης κ.ά.
Στη Ζαγορά

Για «φτώχεια και το μέγα έλεος» έκαναν λόγο ο δήμαρχος Ζαγοράς Πηλίου, Κ. Λιάσκος και οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων της περιοχής, κατά τη συνάντησή τους με τον Ν. Γκατζή. Το αγροτικό εισόδημα - σημείωσαν - μειώνεται συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλές και το κόστος παραγωγής υψηλό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης - επισήμαναν - είναι πολλοί αγρότες να ξεκληρίζονται, ενώ, σχεδόν όλοι, είναι χρεωμένοι «μέχρι το λαιμό» στην Αγροτική Τράπεζα.

Φέτος, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς οι αγρότες κι ιδιαίτερα οι δενδοκαλλιεργητές δέχτηκαν καίριο και τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημά τους, λόγω των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν στην παραγωγή ο παγετός της περασμένης Ανοιξης, οι πλημμύρες που ακολούθησαν και οι ασθένειες, όπως η μικροκαρπία κ.ά. Και φυσικά, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν κι όποτε δίνονται, είναι εξευτελιστικές και δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Πρόσθετο πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής δημιουργεί το διαβόητο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Νατούρα», καθώς η εφαρμογή του απειλεί με αφανισμό τη μηλοκαλλιέργεια, από την οποία ζουν πολλοί κάτοικοι.

Ενα ακόμα από τα σοβαρά προβλήματα που αναφέρθηκε στη συνάντηση ήταν αυτό της οικονομικής δυσπραγίας του Δήμου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε το σχολείο, αφού δεν έχει να πληρώσει τα 20 εκατομμύρια δραχμές που χρωστάει στους προμηθευτές, για τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ακόμα περιμένουν την υλοποίηση μιας παλιάς υπόσχεσης των κυβερνώντων για κατασκευή Αθλητικού Κέντρου.

Στο Δήμο Κάρλας

Τα αγροτικά προβλήματα, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του βουλευτή του ΚΚΕ, με τον δήμαρχο Ν. Αντωνάκη και τους εκπροσώπους φορέων του Δήμου Κάρλας. Επισημάνθηκε ακόμα η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του Ταμιευτήρα της Κάρλας - το έργο είναι να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου κι ακόμα δεν ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες εισδοχής, τα αντλιοστάσια κι άλλα έργα πρωταρχικής σημασίας - καθώς και το γεγονός ότι με τις απολύσεις εργαζομένων που έγιναν, διογκώνεται κι άλλο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή. Κι εδώ σημειώθηκε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, καθώς έγιναν περικοπές από τους Κοινούς Αυτοδιοικητικούς Πόρους, αλλά και από τη ΣΑΤΑ.

Με αστυνομικούς και πυροσβέστες

Κατά τις επισκέψεις τους στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και της Πυροσβεστικής, ο Ν. Γκατζής ενημερώθηκε από τους διοικητές και τους εκπροσώπους των συλλόγων των υπαλλήλων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε κτιριακή υποδομή που αντιμετωπίζουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική στο νομό - οι ελλείψεις αυτές θα δυσκολέψουν το έργο και στη διάρκεια της Ολυμπιάδας - ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Αστυνομίας στη Νέα Ιωνία, όπου κρατούνται αλλοδαποί, οι οποίοι προορίζονται για επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.

Με τον νομάρχη

Ο Ν. Γκατζής είχε συνάντηση και με τον νομάρχη Μαγνησίας, Γ. Πρίντζο, στον οποίο μετέφερε την αγωνία του για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα μεγάλα έργα - Πανθεσσαλικό Στάδιο, Περιφερειακός Βόλου, Νοσοκομείο, Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου κ.ά. - καθώς και για προβλήματα που σχετίζονται με τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας στο νομό, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για τη διεκδίκηση των λύσεων που απαιτούνται.

Υπογράμμισε, όμως - όπως, άλλωστε, έκανε σε όλες τις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια των περιοδειών του - ότι με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν πρόκειται να λυθούν, όπως πρέπει, τα λαϊκά προβλήματα, τα οποία είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Και σημείωσε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα προστατεύει και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και θα στρέφεται κατά των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Τόνισε, όμως, ότι αυτή την πολιτική θέλει και μπορεί να εφαρμόσει μόνο μια Λαϊκή Εξουσία κι όχι μια οποιαδήποτε παραλλαγή των κυβερνήσεων του δικομματισμού και του διπολισμού.

Τέλος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που μάχεται, έξω και μέσα στη Βουλή, για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και γι' αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού να ενισχυθεί.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ