Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποβολή μάρτυρα γιατί έκρινε τη Δικαιοσύνη

Με την απαράδεκτη αποβολή μάρτυρα από την αίθουσα του δικαστηρίου, γιατί αυτός διατύπωσε άποψη για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, σημαδεύτηκε η χτεσινή ημέρα στη δίκη για την υπόθεση της «17 Ν». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του, διέκοψε την κατάθεση του Κ. Παλαιστίδη, μάρτυρα υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, γιατί θεώρησε «υβριστική» τη γνώμη του μάρτυρα για τη στάση των δικαστηρίων που βγάζουν καταχρηστικές και παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι άκρως αποκαλυπτικός:

«Για εμένα - είπε ο μάρτυρας - τρομοκρατία είναι ότι ο βασικός μισθός είναι 580 ευρώ και δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος με αυτά. Για εμένα τρομοκρατία είναι αυτοί που ευθύνονται για τα εργατικά ατυχήματα. Για εμένα τρομοκρατία είναι αυτοί που ευθύνονται για της πλημμύρες και πνίγεται ο κόσμος. Τρομοκράτες είναι αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον, τρομοκράτες είναι αυτοί που οδηγούν τον κόσμο στην ανεργία. Τρομοκράτες είναι αυτοί που μέσα σε μια εβδομάδα έβγαλαν 3 απεργίες παράνομες και καταχρηστικές τον Ιούνιο. Τρομοκράτες είναι οι Αμερικάνοι που βομβαρδίζουν στο Ιράκ».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν μπορείτε να βρίζετε τη Δικαιοσύνη της πατρίδας σας. Είστε θρασύτατος!».

Στην αντίδραση αυτή του προέδρου, ο μάρτυρας ζήτησε να μην υβρίζεται, αλλά ο Μ. Μαργαρίτης συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, αποκαλώντας τον και πάλι θρασύτατο, ενώ στο τέλος, ασκώντας την εξουσία του, διέταξε την αποβολή του μάρτυρα από την αίθουσα. «Να τον αποβάλλετε από την αίθουσα!», πρόσταξε τα αστυνομικά όργανα. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον μάρτυρα: «Πηγαίνετε κύριε, βρίζετε τη Δικαιοσύνη. Τα Δικαστήρια είναι τρομοκράτες; Τι να σας πω; Να πάρετε μαζί σας τη γνώμη σας και να την αφήσετε έξω από εμάς»!!!

Μάρτυρες υπεράσπισης του Γ. Σερίφη

Με τους υπόλοιπους μάρτυρες υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, η διαδικασία κύλησε ομαλά. Υπέρ του κατηγορουμένου, κατέθεσαν ο πανεπιστημιακός - και συνήθης ύποπτος στις δημοσιευμένες, τη δεκαετία του '80, εκθέσεις της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, για συμμετοχή στη «17 Ν» - Γ. Σαγιάς, οι συνδικαλιστές Δέσποινα Σπανού, Αλέκος Βερναδάκης, Γρηγόρης Δαφνής, Σωτήρης Μαρτάλης, Σωτήρης Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Μπρόφας, ο γεωπόνος Δημήτρης Καρακώστας και ο μεταφραστής - δημοσιογράφος Χρήστος Μπίστης.

Ολοι οι μάρτυρες τόνισαν ότι ο Γ. Σερίφης πίστευε στο μαζικό λαϊκό κίνημα και όχι σε ατομικές ενέργειες, ότι είχε φανερή δράση κι ότι οι ιδέες, οι αντιλήψεις και η πρακτική του δεν του επέτρεπαν να έχει σχέση με οργανώσεις σαν την «17 Ν».

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Α. Γιωτόπουλου και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών (εντός της εβδομάδος) θα αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου, θα συνεδριάσει μέχρι και τις 8 Αυγούστου, οπότε θα διακόψει για ολιγοήμερες διακοπές, και θα ξανασυνεδριάσει στις 18 του ίδιου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ