Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ενοικίαση σημαίνει δουλεμπόριο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην «ΙΒΜ/ΒΡΟ Hellas». Η εταιρία απειλεί με απόλυση όσους δε δεχτούν να καταντήσουν «ενοικιαζόμενοι»

Η ενοικίαση εργαζομένων αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου, με τον οποίο καταστρατηγούνται στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Ομως η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αποκρούσει (και) αυτή τη νέα μορφή εκμετάλλευσής τους. Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Επ' αυτού του θέματος, αντιπροσωπεία της Κίνησης, αποτελούμενη από τους Δ. Καλτσώνη δρ. Νομικής, Χ. Σμυρνιώτη συνδικαλιστή και Κ. Διάκο δικηγόρο, επισκέφθηκε την εταιρία«ΙΒΜ/ΒΡΟ Hellas». Σκοπός τους να διαμαρτυρηθούν στη διεύθυνση της επιχείρησης για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να υπογράψουν - υπό την απειλή της απόλυσης - την υπαγωγή τους σε εταιρία ενοικίασης των εργαζομένων. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στη «Δημοκρατική Συσπείρωση», είναι προφανές ότι η σχετική διαδικασία είναι πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη.

Η αντιπροσωπεία της κίνησης απευθύνθηκε στη σύσκεψη των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι ο θεσμός της ενοικίασης εργαζομένων αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου, με τον οποίο καταστρατηγούνται ακόμα και στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. «Ας μη μας διαφεύγει ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, είχε δηλώσει ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για την έκδοση Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε ο θεσμός της ενοικίασης να αποτελέσει ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ομως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων φαίνεται ότι ανάγκασαν την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναστείλουν προσωρινά τις βλέψεις τους» προσθέτουν στη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα συμπαρασταθεί έμπρακτα στους εργαζόμενους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος. «Η αντιμετώπιση της επιθετικότητας της εργοδοσίας βρίσκεται στην ενότητα και στους αγώνες των εργαζομένων που οφείλουν να διεκδικήσουν την κατάργηση του νομοθετικά κατοχυρωμένου θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, καθώς και την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους», καταλήγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους (2020-01-21 00:00:00.0)
Απολύει ενοικιαζόμενους (2010-05-28 00:00:00.0)
«Δουλείας» εγκώμιον (2006-12-07 00:00:00.0)
«Νοικιάζει» εργάτες (2005-04-22 00:00:00.0)
Οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησής του (2001-09-27 00:00:00.0)
Οραμά τους η «ενοικίαση» των εργαζομένων (2001-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ