Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεργος ένας στους τέσσερις νέους...

...και η ΕΕ πανηγυρίζει για την αύξηση της απασχολησιμότητας

Με στατιστικά «μαγειρέματα», για να σκεπαστεί η πραγματικότητα της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης, επιχειρούν οι μηχανισμοί της ΕΕ να εμφανίσουν την εικόνα μιας ευημερούσας Ευρώπης. Σύμφωνα με αναφορά της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, την άνοιξη του 2002 σε σχέση με την άνοιξη του 2001, η απασχόληση στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια. Να σημειωθεί όμως ότι σ' αυτό τον αριθμό λογίζεται ως εργαζόμενος (όπως σημειώνεται στην ίδια την αναφορά) και αυτός που δούλεψε έστω για μια ώρα μέσα σε μια βδομάδα! Η ωραιοποιημένη εικόνα δεν μπορεί να κρύψει ένα από τα πλέον τραγικά στοιχεία της στατιστικής, την ανεργία στους νέους, που για την Ελλάδα σκαρφαλώνει στο 25,7%.

Σε αυτό το ποσοστό, βεβαίως, συνυπολογίζεται και το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, το οποίο στην Ελλάδα είναι 4,5%, ενώ συνολικά το μέσο κοινοτικό ποσοστό είναι στο 18,2%. Αν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αυξάνεται κατά πολύ το ποσοστό των «εργαζομένων», σύμφωνα με την αναφορά της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλη του 2001 ήταν 8% για να φτάσει τον Απρίλη του 2003 στο 8,8%. Αντίστοιχα στα 15 κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβρη του 2001 ήταν 7,4%, τον Απρίλη του 2002 ήταν 7,6%, για να φτάσει τον Απρίλη του 2003 το 8,1%!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «μείωσης» της ανεργίας είναι η Ολλανδία, η οποία σύμφωνα με την Eurostat εμφανίζεται να έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας (3,7%) και αυτό γίνεται καθώς στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό που εργάζεται, το 35% περίπου είναι μερικώς απασχολούμενοι! Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο την ανεργία «μείωσε» και η ελληνική κυβέρνηση, όταν μάλιστα τα ίδια τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειχναν ότι από το 1998 μέχρι το 2002 δε δημιουργήθηκε ούτε μια νέα θέση εργασίας, αντίθετα χάθηκαν κιόλας, καθώς πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, ενώ άλλες ανακυκλώνονται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία το υψηλότερο ποσοστό, 25,7%, ανεργίας στους νέους ηλικίας 15 έως 24 χρόνων κατέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ βεβαίως και ο μέσος κοινοτικός όρος αγγίζει το υψηλό ποσοστό 14,6%. Ταυτόχρονα η Ελλάδα (56,9%) μαζί με την Ιταλία (55,4%) και την Ισπανία (58,4%)εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αντίστοιχα, οι τρεις αυτές χώρες εμφανίζουν και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στις γυναίκες, με την Ελλάδα στο 42,7%, την Ισπανία στο 44% και την Ιταλία στο 41,9%. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης για τις γυναίκες στην Ελλάδα φτάνει το 8,1%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση αγγίζει το 33,5%!

Επιπλέον το ιδιαίτερο «ενδιαφέρον»... που παρουσιάζεται για τα ποσοστά απασχόλησης των ηλικιών 55-64, η ονομαζόμενη «ενεργός γήρανση», επιβεβαιώνει και την πρόθεση για αξιοποίησή τους στην αγορά εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ