Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ψωμί - ψωμάκι

Αυξήσεις τους τελευταίους 3 μήνες στο ψωμί μέχρι και 30%

Από τα τέλη του Μάη άρχισε και συνεχίζεται η αύξηση του ψωμιού σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, που σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως μεταδίδει το «Νεζαβίσιμοε Ομποζρένιε», έφτασε και το 30%. Το γεγονός αυτό που συμπίπτει με την περίοδο της συγκομιδής της νέας σοδειάς, που όπως υπολογίζεται, εξαιτίας καιρικών συνθηκών, θα είναι φέτος μικρότερη από την περσινή, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους εργαζόμενους. Ετσι αν πέρσι σε όλη τη Ρωσία η συγκομιδή ήταν 86 εκατομμύρια τόνοι, φέτος αναμένεται να μαζευτούν περίπου 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Πολλές οι αιτίες που αναφέρονται γι' αυτήν την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του ψωμιού, πέρα από την αναμενόμενη μειωμένη φετινή σοδειά. Ετσι ως αιτίες αναφέρονται οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και υπηρεσιών που παρατηρήθηκαν μέσα στο 2004 στη Ρωσία. Ετσι μέσα στον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο κοστίζει πλέον 20% ακριβότερα, οι σιδηροδρομικές μεταφορές έγιναν κατά 12% ακριβότερες, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 16%. Οι αυξήσεις αυτές τώρα αρχίζουν με τη σειρά τους να επιδρούν στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, αρχίζοντας από το ψωμί.

Μια ακόμη αιτία που αναφέρεται είναι ότι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες επωφελήθηκαν από την περσινή μεγάλη σε ποσότητα σοδειά και αγόρασαν μεγάλο μέρος της σε πολύ χαμηλές τιμές για να το εξάγουν στη συνέχεια στο εξωτερικό, κερδίζοντας τεράστια ποσά. Ετσι οι εξαγωγές σιτηρών έφτασαν σε υψηλά σημεία και υπολογίζονται γύρω στους 13,8 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή το ένα έκτο της συνολικής περσινής σοδειάς.

Το ζήτημα της αύξησης του ψωμιού και της σχετικής έλλειψης που άρχισε να παρουσιάζεται απασχόλησε και τη ρωσική κυβέρνηση, που εμφανίστηκε όμως καθησυχαστική. Ο πρωθυπουργός Μ. Κασιάνοφ διαβεβαίωσε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα, αφού οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να «ρίξει» στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, που ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια τόνους.

Παρά βέβαια αυτή τη διαβεβαίωση, η ουσία παραμένει: Η τιμή του ψωμιού, όπως κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, έχει δεκαπλασιαστεί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σε σχέση με την τιμή του ψωμιού στα χρόνια του σοσιαλισμού. Η ακρίβεια πλήττει ευθέως τα λαϊκά στρώματα. Ο κόσμος ήδη λέει το ψωμί - ψωμάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ