Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΚΑΟΥΑΤΙ.- Οι μουσώνες στην Ασιατική Υποήπειρο κόστισαν 22 ζωές τις τελευταίες δύο μέρες, αυξάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων εβδομάδων στα 259 θύματα. Στην Ινδία έχουν καταστραφεί 3.000 χωριά και έχουν χαθεί 76 ζωές. Στο γειτονικό Μπαγκλαντές, ο απολογισμός φθάνει τους 129 νεκρούς, με τους τελευταίους 5 να είναι ανήλικα παιδιά. Στο Νεπάλ, οι νεκροί φθάνουν τους 54.

ΑΓΚΥΡΑ.- Στην Τουρκία καταφθάνει αυτήν την εβδομάδα ο στρατηγός Τζον Αμπιτζέιντ, που διαδέχεται τον Τόμι Φρανκς ως διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης (Centcom) των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια προσπάθεια να «αποκατασταθούν» οι διμερείς σχέσεις, που έχουν διαταραχτεί λόγω της πρόσφατης σύλληψης Τούρκων στρατιωτικών στο Ιράκ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε βόμβα που εξερράγη χθες σε υπόγειο του κτιριακού συγκροτήματος της Βουλής της Ινδονησίας (το Σώμα είναι κλειστό για διακοπές). Η Αστυνομία χαρακτήρισε την ενέργεια «τρομοκρατική επίθεση». Πρόσφατα, είχαν συλληφθεί 9 μουσουλμάνοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών. Στις Φιλιππίνες, στο μεταξύ, απέδρασε φυλακισμένο στέλεχος της οργάνωσης Τζαμά' α Ισλαμίγια, που «ενεχόταν» στη βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Μπαλί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελιγραδίου, προκαλώντας αρκετά μεγάλες υλικές ζημιές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης Σερβίας-Μαυροβουνίου απέδωσε την επίθεση στον «πανικό που διακατέχει τους χιλιάδες εγκληματίες, αλλά και αυτούς που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και εγκλήματα πολέμου».

ΡΩΜΗ.- Την παραίτησή του υπέβαλε στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Ιταλός υφυπουργός Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι, που δέχτηκε έντονες επικρίσεις για τη δήλωσή του, στην οποία περιέγραφε τους Γερμανούς ως «ξανθούς υπερεθνικιστές που βρωμίζουν τις ιταλικές παραλίες». Την παραίτηση είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι θα ζητήσει από τον υφυπουργό Τουρισμού να παραιτηθεί, λόγω των δηλώσεών του για τους Γερμανούς τουρίστες στην Ιταλία, που προκάλεσαν προστριβές μεταξύ των δύο χωρών. Την αποπομπή Στεφάνι είχε ζητήσει και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο στην κεντρική Κένια από τη σύγκρουση μικρού λεωφορείου με φορτηγό. Το δυστύχημα σημειώθηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το φορτηγό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

ΠΑΜΠΛΟΝΑ.- Πυροτεχνουργοί της ισπανικής Αστυνομίας εξουδετέρωσαν την Κυριακή εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης Παμπλόνα, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, που ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας εκ μέρους της ΕΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις ημέρες στην Παμπλόνα έχει συρρεύσει πλήθος τουριστών για το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν με τις διάσημες ταυρομαχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ