Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ
«Εδεσαν» τις βάρκες

Τα αλιευτικά σκάφη τους, γρι - γρι και μηχανότρατες, έδεσαν οι ψαράδες στην παραλία του Βόλου, αντιδρώντας αγωνιστικά στην απόφαση του Οργανισμού Αλιείας Βόλου (ΟΛΒ), για την απομάκρυνση των καϊκιών τους από τα κρηπιδώματα της παραλίας, στην οδό Αργοναυτών.

Οι αλιείς ζητούν τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων στον αγώνα τους, για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, ενώ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να συνεχίσουν, ακόμα πιο δυναμικά, την πάλη τους.

Σε υπόμνημα που έστειλαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανάμεσα στα άλλα, σημείωναν: «Οι λιμενικές εγκαταστάσεις προορίζονται για την προσέγγιση των καϊκιών και την εκφόρτωση των αλιευμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή και είναι αδιανόητο και πρακτικώς ανέφικτο να τοποθετηθούν σε μία άκρη, σε ντάνα, τα 15 καΐκια (χωρίς να υπολογίζονται τα ξένα που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο λιμάνι μας, μήκους 20-25 μέτρων).

Τα καΐκια μας δεν προστατεύονται από τους ανατολικούς και βορειοανατολικούς ανέμους. Αλλωστε, η απάντηση του λιμενάρχη στην αντίδρασή μας για την επικινδυνότητα της αγκυροβολίας μας στον υποδεικνυόμενο χώρο, ήταν αντιφατική και ουσιαστικά αναγνώρισε ότι δεν είναι αλιευτικό καταφύγιο. Οι νέες εγκαταστάσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλεια από κλοπές και λεηλασίες, γιατί πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι. Το κάθε καΐκι αξίζει 100-150 εκατ. δρχ. κι έγινε με κόπους και ιδρώτα πολλών χρόνων».

Στο μεταξύ, προωθείται ο περιορισμός των αλιευτικών πεδίων στον Παγασητικό Κόλπο, με στόχο, όπως υποστηρίζεται, την οριοθέτησή τους, ώστε να ελέγχονται και να προστατεύονται. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο περιορισμός αυτός προωθείται, παρά το γεγονός ότι - όπως παραδέχεται και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Αλιείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - στον Παγασητικό τα αποθέματα ψαριών βρίσκονται σε καλά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ