Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο
  • Δόθηκε «βήμα» στις εταιρίες ανάπτυξης και εμπορίας των μεταλλαγμένων
  • Αποκαλυπτική εισήγηση καθηγητή του ΑΠΘ για τους σοβαρούς κινδύνους των μεταλλαγμένων

Η χτεσινή δεύτερη μέρα της διημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, με θέμα «συνύπαρξη συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών με καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ), χαρακτηρίστηκε από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ελληνικού Συνδέσμου Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, αλλά και από την αποκαλυπτική τοποθέτηση του καθηγητή του ΑΠΘ Δ. Ρουπακιά, αναφορικά με τις επιδιώξεις των πολυεθνικών, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν για το περιβάλλον οι ΓΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΒ είπε ότι «δεν τίθεται καν θέμα ασφάλειας», αλλά είναι θέμα σωστής διαχείρισης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων οικονομικών επιπτώσεων. Το κύριο επιχείρημα του Συνδέσμου αντλείται από τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ, ο οποίος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην «αναγκαιότητα διασφάλισης της ελεύθερης επιλογής που δικαιούται και πρέπει να έχει τόσο ο αγρότης όσο και ο καταναλωτής μεταξύ των διαφόρων συστημάτων και προϊόντων της γεωργικής παραγωγής». Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΒ εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του» στο αυστηρό σύστημα ελέγχου της ΕΕ», το οποίο «εγγυάται ότι οι σχετικές εγκρίσεις χορηγούνται μόνο στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που βάσει επιστημονικών τεκμηριωμένων στοιχείων είναι ασφαλείς, για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον».

Η εκπρόσωπος της «Greenpeace» M. Πισπίνη υπογράμμισε ότι «συνεχώς καταγράφονται περιστατικά απρόβλεπτων επιπτώσεων μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον όπως δημιουργία υπερ-ανθεκτικών ζιζανίων, μειωμένη απόδοση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, μεταφορά γονιδίων σε γειτονικές καλλιέργειες και σε άλλα βιολογικά είδη κ.ο.κ.», προσθέτοντας ότι τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, αγροτικών ενώσεων, καταναλωτών ότι δε διαθέτουμε ακόμα την επιστημονική γνώση, για να προβλέψουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία.

Παρ' όλα αυτά η εκπρόσωπος της «Greenpeace» αναιρώντας τα προηγούμενα λεγόμενά της, πρότεινε τη λήψη μιας σειράς νομοθετικών μέτρων για την «ορθή εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου για το θέμα της συνύπαρξης», όπως: Εγγυήσεις ότι στην αγορά που διαθέτει πλήρες σύστημα ανιχνευσιμότητας, θα κυκλοφορούν μόνο εγκεκριμένες ποικιλίες μεταλλαγμένων, εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών που θα αποτρέπουν την εξάπλωση των μεταλλαγμένων οργανισμών κ.ά.

Το κατά πόσον η «σήμανση» των μεταλλαγμένων και το οποιοδήποτε άλλο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να εξασφαλίσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον το απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Δ. Ρουπακιάς, στην εισήγησή του με τίτλο «ΓΤΟ και βιοηθική». Ο Δ. Ρουπακιάς αναφέρθηκε εκτενώς, στους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν τα μεταλλαγμένα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γενικότερα, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί από μια σειρά έρευνες επιστημόνων ανά τον κόσμο. Επίσης, μιλώντας σχετικά με το ζήτημα της «σήμανσης», τόνισε ότι «η σήμανση των προϊόντων μπορεί να προστατεύει το δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου στην επιλογή, δεν προστατεύει όμως τη φύση από πιθανή γονιδιακή αναστάτωση και μόλυνση στο βάθος του χρόνου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Ακόμη ο Δ. Ρουπακιάς αναφερόμενος στην υποτιθέμενη επίλυση του επισιτιστικού και άλλων προβλημάτων που υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα τεχνολογία βοηθάει τις πολυεθνικές εταιρίες στον πληρέστερο έλεγχο την αγοράς των σπόρων. Ενας τέτοιος έλεγχος θα οδηγήσει στην πλήρη εξάρτηση των παραγωγών όλων των χωρών (μικρών και μεγάλων) από αυτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής υπέρ του λαού (2014-08-15 00:00:00.0)
Αντίθεση στην καλλιέργεια και παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (2014-04-23 00:00:00.0)
Εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία (2006-01-08 00:00:00.0)
Επέλαση ευρωλάγνων κατά της δημόσιας υγείας (2004-06-06 00:00:00.0)
Για «πρώτο πιάτο»... καλαμπόκι (2003-10-23 00:00:00.0)
Μεταλλαγμένα με ετικέτα... (2003-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ