Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ανέξοδες φαμφάρες για δήθεν ελέγχους

Αφού δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση, μπορούμε να βρίσκουμε μία ...τρίχα στο μαγαζί, λέει ο προσφάτως εκσυγχρονισθείς Κουλούρης, αποκαλύπτοντας τα κυβερνητικά όπλα κατά της ακρίβειας

Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός του ελληνικού λαού είναι το μόνο όπλο που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην ασθμαίνουσα προσπάθειά της να τιθασεύσει την ογκούμενη αγανάκτηση την οποία προκαλούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που εξανεμίζουν το εισόδημα των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα της ακρίβειας απασχόλησε χτες την κυβέρνηση, η οποία, διαπιστώνοντας πλέον ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν έχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με φθηνή προπαγάνδα, αλλά και με αστυνομικού χαρακτήρα εκβιασμούς.

Το όλο θέμα απασχόλησε χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία, εκτός από τον Κ. Σημίτη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Κουλούρης, Δ. Γεωργακόπουλος), για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους πήρε μέρος και ο νέος γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Μ. Χρυσοχοΐδης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αποφασίστηκε το άνοιγμα μετώπου κατά της ακρίβειας. Το μέτωπο αυτό θα περιλαμβάνει τη θέσπιση «Συνηγόρου του καταναλωτή» (!), που θα καταγράφει τα παράπονα, την ενημέρωση των καταναλωτών, τη διεύρυνση των παρατηρητηρίων τιμών και άλλα «μέτρα», που για τον εργαζόμενο δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο «θα καθορίζει τη λειτουργία όλων των αγορών προϊόντων (το εμπόριο, τις λαϊκές αγορές, το στάσιμο και το κινητό εμπόριο)». Αυτό το «όλων των αγορών» δεν πρέπει να δημιουργεί την παραμικρή ψευδαίσθηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αυτό που η κυβέρνηση έχει υπόψη της δεν είναι «όλες οι αγορές», αλλά οι αγορές ...προϊόντων, τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα δηλαδή, για τα οποία οι αρμόδιοι εδώ και δυο-τρία χρόνια δίνουν όρκους ότι θα ελέγξουν τις τιμές τους. Στην πραγματικότητα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα βάλει με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, στους οποίους επιρρίπτει ευθύνες για κερδοσκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξαγγείλει ότι θα υποχρεώσει τους αγρότες να κόβουν τιμολόγια για την ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων. Το εν λόγω μέτρο είναι το μοναδικό που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, προκαλώντας έτσι ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες, αφού το υπόλοιπο κύκλωμα της αγοράς θα μπορεί ανεξέλεγκτα να κερδοσκοπεί.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, στις τουριστικές περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια ελέγχου της Τουριστικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών και «οι έλεγχοι πλέον θα διενεργούνται συντονισμένα σε όλες τις περιοχές για την αντιμετώπιση του κλίματος που δημιουργείται από εντυπώσεις(!) στη διάρκεια του θέρους από τη διάθεση προϊόντων ευρύτατης κατανάλωσης όπως είναι το εμφιαλωμένο νερό». Ετσι, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί εντυπώσεις τη γενικευμένη ακρίβεια.

Η ...τρίχα!

Βέβαια, όλα αυτά που στα λόγια διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες είναι απλά λόγια, μια και κανενός είδους ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στην αγορά, αφού οι διαδικασίες ελέγχου έχουν καταργηθεί με νόμους του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικές για την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων είναι και οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα εμπορίου. Ο Κ. Κουλούρης κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να πατάξει την ακρίβεια, αφού η αγορά είναι ελεύθερη και ο κάθε επιχειρηματίας είναι ελεύθερος να πουλάει σε ό,τι τιμή θέλει, απάντησε: «Εάν, π.χ., ένας πουλάει τον καφέ 5 ευρώ, σίγουρα δεν μπορούμε να του βάλουμε διατίμηση και να τον υποχρεώσουμε να πουλάει σε χαμηλότερη τιμή. Μπορούμε όμως να βρούμε μία τρίχα στο μαγαζί και να του δημιουργήσουμε άλλο πρόβλημα»! Αυτή ήταν η καταπληκτική απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι στα μέτρα θα περιλαμβάνονται φορολογικοί και άλλοι έλεγχοι!

Δηλαδή, αφού οι νόμοι δεν επιτρέπουν τον έλεγχο στις τιμές, η συγκράτηση της ακρίβειας - την οποία πράγματι μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει προεκλογικά - θα έρθει μέσα από τον εκβιασμό και την ποικιλόμορφη τρομοκρατία καθώς και τις γνωστές «συμφωνίες κυρίων» που θα επιδιώξει ο υφυπουργός σε συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων φορέων της αγοράς. Βέβαια, όπως είναι ολοφάνερο, ο προσφάτως εκσυγχρονισθείς Κουλούρης όλη τη σταυροφορία για την ακρίβεια τη βλέπει να εξαντλείται στα όρια του εκφοβισμού και του εκβιασμού των καταστηματαρχών και, μάλιστα, των μικρών, αφού έχοντας στην προμετωπίδα των επιλογών του την απελευθέρωση των τιμών, μόνον μπροστά σε μικρούς καφετζήδες μπορεί να υψώσει το ανάστημά του, μια και οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες συγκαταλέγονται στους συνεργάτες της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως επίκειται η αναγραφή των ενδεικτικών τιμών στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, χωρίς όμως να αποκαλύψει και ποιο θα είναι το ύψος της ενδεικτικής τιμής. Αντίθετα, ανέφερε ότι η ενδεικτική τιμή πώλησης δεν είναι υποχρεωτική συστήνοντας στους καταναλωτές να διεκδικούν χαμηλότερη! Δηλαδή, αν π.χ., για τα εμφιαλωμένα νερά η ενδεικτική τιμή καθοριστεί στα 40 λεπτά, κατά τη λογική του Κ. Κουλούρη, ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει παζάρι με τον περιπτερά ώστε να το αγοράσει φθηνότερα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ