Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εγκλωβισμένα» τα κατακτητικά στρατεύματα

Ιρακινοί πανηγυρίζουν, πετώντας πέτρες σε στρατιωτικό κατοχικό αυτοκίνητο που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση

Associated Press

Ιρακινοί πανηγυρίζουν, πετώντας πέτρες σε στρατιωτικό κατοχικό αυτοκίνητο που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπα όχι μόνο με την οργή των Ιρακινών, αλλά και με τον ανταρτοπόλεμο... Μέρα τη μέρα, οι ένοπλες επιθέσεις κατά των κατακτητικών στρατευμάτων γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες και φονικές, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του....

Το Γαλλικό Πρακτορείο στο μεταξύ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών κατακτητών, σε 80, από την 1η Μαΐου, μέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε το τέλος των επιχειρήσεων. Οι 32 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί σε μάχες... ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος βρήκε το τις πταίει... πολλοί ξένοι πρέπει να έχουν αναμειχτεί στο σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών... «Κρατούμε ανθρώπους που δεν είναι Ιρακινοί και αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε», κατέληξε χωρίς να δώσει φυσικά διευκρινίσεις.

Παράλληλα, παρατάθηκε η παραμονή 9.000 οπλιτών επίλεκτης μεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, που αναμενόταν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM. Μετά από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της CENTCOM, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους «απογοητευμένους» Αμερικανούς στρατιώτες. «Η δέσμευση του Ντόναλντ Ράμσφελντ για επιστροφή ολόκληρης της μεραρχίας έως το φθινόπωρο ισχύει», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιο μήνα θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των 9.000 στρατιωτών, ακόμη και όταν στην ερώτηση που του τέθηκε αναφέρθηκε ο μήνας Δεκέμβριος.

Εξαντλητικές σωματικές έρευνες

Associated Press

Εξαντλητικές σωματικές έρευνες
Στο μεταξύ, το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την ίδρυση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, προκειμένου να δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους συνεργάτες του που περιλαμβάνονται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων.

Οσο για το μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Λευκού Οίκου και της CIA, ο Πρόεδρος Μπους επανέρχεται και επιμένει όσον αφορά στην εγκυρότητα των πληροφοριών, βάσει των οποίων αναφέρθηκε στην απόκτηση ουρανίου από την Αφρική εκ μέρους του Ιράκ. Ο Μπους επανέλαβε ότι παραμένει βέβαιος πως ο Σαντάμ Χουσεΐν επιχειρούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό πρόγραμμα όπλων, και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν τη σωστή απόφαση.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε, δε, στο θέμα της επίμαχης αναφοράς, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι πολύ καλές, και οι ομιλίες που έχω εκφωνήσει βασίζονται σε καλές πληροφορίες».

Το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις, ενδοευρωπαϊκής φύσης, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται πίσω από τις επίμαχες πληροφορίες της Βρετανίας για το ουράνιο από την Αφρική. Ετσι μετά την Ιταλία και η Γαλλία, όπως μετέδωσε το Reuters, μέσω της χτεσινής ανακοίνωσης του γαλλικού υπουργείου διαψεύδει.

«Αντίθετα με τους υπαινιγμούς που παρουσιάστηκαν σε βρετανική εφημερίδα, η Γαλλία δεν αποτελεί την αρχική πηγή προέλευσης της πληροφορίας που δημοσιεύτηκε σε βρετανική έκθεση με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2002, και αναφερόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέλος, μετά τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε χτες ότι μια γαλλική συμμετοχή στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ «δεν είναι κάτι που εξετάζεται στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ