Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ενας πόλεμος με τις ΗΠΑ είναι πιθανός;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔ Κορέας είναι πιθανόν να ξεσπάσει και μάλιστα μέσα στο διανυόμενο έτος, δήλωσε ο Ουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργός Αμυνας επί Προεδρίας Κλίντον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.

Το σκεπτικό, αλλά και βασικός λόγος ανησυχίας του Πέρι, που κατά τους αναλυτές θεωρείται ειδικός σε θέματος ασφαλείας αλλά και σε ό,τι αφορά στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι το γεγονός πως η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας φαίνεται πως έχει αρχίσει την επεξεργασία ράβδων ακτινοβληθέντων καυσίμων. Μία εκτίμηση όμως πιθανώς βασίζεται σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, διαψεύστηκαν όμως τη Δευτέρα από τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας,Γιον Γιουνγκ - Κουάν.

Πάντως, συμβιβαστική φόρμουλα πολυμερών συνομιλιών με τη δυνατότητα διμερών συναντήσεων επί του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ προωθεί η κινεζική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Νοτίου Κορέας, ευελπιστώντας να οδηγήσει ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών το Πεκίνο εισηγείται ένα διεθνές πλαίσιο συνομιλιών με τη δυνατότητα διεξαγωγής διμερών συναντήσεων. «Πολυμερείς συναντήσεις πρώτα, διμερείς επαφές στη συνέχεια, ακόμη και σε χωριστά δωμάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters Κινέζος διπλωμάτης.

Ετερος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε πως προς το παρόν δε φαίνεται να εκφράζεται κάποια αντίρρηση από τις ΗΠΑ. Κατά την εκτίμησή του, προφανώς η κυβέρνηση Μπους αναμένει πρώτα την αντίδραση της Πιονγιάνγκ, όσον αφορά στη συμβιβαστική πρόταση που στηρίζουν Πεκίνο και Σεούλ.

Οπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι Πρόεδροι της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, Χου Τζιντάο και Ρο Μου Χιούν αντίστοιχα, συμφώνησαν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη φόρμουλα διαλόγου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει προταθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ