Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αβέβαιη η εκεχειρία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΓΑΖΑ, ΡΑΜΑΛΑ, ΚΑΪΡΟ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας Ισραηλινός εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με δύο άλλους, μετά τον προχτεσινοβραδινό τραυματισμό τους σε επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι, σε προάστιο του Τελ Αβίβ. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν «μέλη» της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ-Ακσα, με ανακοίνωσή τους που έστειλαν στο Ρόιτερς από το Λίβανο.

Ο Ισραηλινός ΥπΕξ Σιλβάν Σαλόμ είπε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν κάνουν αρκετά, για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία», προσθέτοντας πως ενδεχομένως η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί «την έναρξη κάποιων αναλαμπών δραστηριότητας» των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο δράστης της ενέργειας, που τραυματίστηκε και συνελήφθη από μέλη των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, φέρεται, σύμφωνα με την Χα' αρέτζ, να «ομολόγησε» κατά την ανάκριση ότι είναι μέλος των Ταξιαρχιών του Αλ-Ακσα.

Παράλληλα, χτες, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Παλαιστίνη έξι μαχητές της Φατάχ, που «καταζητούσε».

Ο Σαλόμ, πάντως, παραδέχτηκε ότι σημειώνεται «θετική αλλαγή» στις προσπάθειες της κυβέρνησης Αμπάς να μειώσει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. (Οχι πως αυτό άλλαξε σε τίποτα την ισραηλινή πολιτική). Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ενέργεια ως «παράδειγμα βίας που η Παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει».

Κατά τα λοιπά, ο Αμπάς φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» με τον Γιάσερ Αραφάτ, κατά δηλώσεις Παλαιστινίου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε «μια φόρμουλα για τον τρόπο και τα μέσα που θα καθοδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, καθώς και για τις υποθέσεις που αφορούν στην ασφάλεια». Δε δόθηκαν λεπτομέρειες. Ωστόσο, με δεδομένες τις διαφωνίες των δύο Παλαιστινίων πολιτικών, είναι ένα ερώτημα το κατά πόσον η «φόρμουλα» θα λειτουργήσει.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι, αν η στάση που τηρεί η κυβέρνηση Σαρόν δεν αλλάξει, δεν υπάρχει λόγος να τηρούν την εκεχειρία. Αυτή είναι η θέση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, της οποίας το ένοπλο τμήμα, οι Ταξιαρχίες του αλ Κουντς, διαμήνυσε πως «η υπομονή μας έχει και όρια», τονίζοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο «δεν απελευθέρωσε τους κρατούμενους», αλλά «εξακολουθεί να εισβάλλει παρανόμως στους ιερούς χώρους του Ισλάμ στην Παλαιστίνη».

Ανάλογο τόνο είχε η παρέμβαση χτες του Αιγύπτιου ΥπΕξ, Αμρ Μούσα: «Η ανέγερση τείχους, η κατάληψη εδαφών, η εποικιστική πολιτική, οι βομβαρδισμοί και ο καθημερινός αποκλεισμός παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, απειλεί να καταστρέψει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο». Δεν υπήρξε επίσημη Ισραηλινή αντίδραση.

Οσον αφορά στην επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο και τη συνάντησή του, χτες, με τον Τόνι Μπλερ, δε διεφάνη ουσιαστικό αποτέλεσμα: Οι προτάσεις της κάθε πλευράς προς την άλλη ήταν άνευ αξίας. Από τη μια, οι θρυλούμενες «πιέσεις»Μπλερ για «επιτάχυνση» της απελευθέρωσης των 8.000 Παλαιστινίων κρατουμένων και καταστροφή των εποικισμών στα κατεχόμενα απλώς αφορούσαν στην τήρηση των προσχημάτων. Από την άλλη, ο Σαρόν --ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νορβηγία-- δε μοιάζει να επιτυγχάνει στην προσπάθεια να «πείσει» τον Μπλερ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να διαρρήξουν κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ, και να αναλάβουν «τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» -- όχι για λόγους αποτελεσματικότερης διαχείρισής της, αλλά ως αντίβαρο στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης της Χαμάς, όπως κυνικά δηλώνει.

Παρεμπιπτόντως, τα πράγματα όσον αφορά στη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα δε θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν άμεσα για την παροχή 102 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να καλυφθούν κατεπείγουσες ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού, πριν από έναν μήνα. Εως σήμερα, δεν έχουν λάβει ούτε σεντς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ