Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ζητάνε δουλιά οι εποχικοί

Εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι στις φρουτοβιομηχανίες της Λάρισας, συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, διεκδικώντας, αγωνιστικά, λύση στο οξυμένο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς φέτος έμειναν χωρίς μεροκάματο, αφού οι βιομηχανίες δε λειτούργησαν κανονικά, λόγω των ολοσχερών καταστροφών στα φρούτα που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Απρίλη. Στη μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ) και το Σωματείο Τροφίμων του νομού, μίλησαν οι Τ. Τσιόγκας και Π. Λιόλιος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντιστοίχως, του ΕΚΛ, τονίζοντας ότι ο αγώνας των εποχικώς εργαζομένων και τωρινών ανέργων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, πρέπει να συνεχιστεί και ενταθεί, με τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης που απαιτούνται για είναι αποτελεσματικός.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε να διοργανωθεί νέα κινητοποίηση, μετά τον Δεκαπενταύγουστο - αν, φυσικά, η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους - η οποία μπορεί να συνδυαστεί με προχωρημένες μορφές πάλης, όπως είναι η κατάληψη του ΟΑΕΔ κι άλλων δημόσιων υπηρεσιών κ.ά. Αποφασίστηκε ακόμα ο συντονισμός της πάλης των Λαρισαίων εποχικών με τους συναδέλφους τους από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Τα αιτήματα που τέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση κι απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ είναι:

* Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, που εργάστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας, κομπόστας, σε διαλογητήρια, ψυγεία, συσκευαστήρια, καθώς και στη συγκομιδή φρούτων.

* Να ενταχθούν όλοι οι εποχικώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.

* Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.

* Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.

* Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ