Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
«Επιμένουμε στη στάση μας, στο διάλογο, στην αλληλεγγύη»

Συνέντευξη του πρωθυπουργού της Συρίας, κ. Μουσταφά Μίρο, στο «Ρ»

Ο ιρακινός λαός αντιστέκεται, λέει ο πρωθυπουργός της Συρίας. Στη φωτογραφία Αμερικάνοι κατακτητές εξετάζουν σε στρατιωτικό τζιπ λίγο μετά από επίθεση με χειροβομβίδα

Associated Press

Ο ιρακινός λαός αντιστέκεται, λέει ο πρωθυπουργός της Συρίας. Στη φωτογραφία Αμερικάνοι κατακτητές εξετάζουν σε στρατιωτικό τζιπ λίγο μετά από επίθεση με χειροβομβίδα
«Η Συρία δεν πρόκειται να κλείσει το δίαυλο του διαλόγου με τις ΗΠΑ και δεν προτίθεται να δώσει στην Ουάσιγκτον καμία αφορμή για την εκτόξευση απειλών ή την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης», υποστήριξε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Συρίας, κ. Μουσταφά Μίρο, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνομιλίας με τον «Ρ», στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στη Συρία.

-- Κύριε πρωθυπουργέ, ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ, μετά την επιβολή της αμερικανικής κατοχής; Πιστεύετε ότι η αντίσταση που βλέπουμε να εκδηλώνεται θα συνεχιστεί ή ακόμη και θα οξυνθεί;

-- Νομίζω ότι ο ιρακινός λαός δίνει, ήδη, την απάντησή του σε αυτήν την ερώτηση. Υπάρχει, ήδη, κλιμάκωση της ιρακινής αντίστασης ενάντια στην αμερικανική κατοχή. Δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο ιρακινός λαός έχει βγει νικητής στις μάχες που έδωσε, και κατά το παρελθόν, κατά της αποικιοκρατίας. Κατά συνέπεια, είναι σαφές ότι ο ιρακινός λαός δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλός και αδρανής απέναντι στην κατοχή, όπως άλλωστε δε θα μπορούσε να κρατήσει μια τέτοια στάση κανένας λαός στον κόσμο.

-- Οι ΗΠΑ, όμως, και ο κατοχικός τους διοικητής στο Ιράκ επιμένουν ότι όλες αυτές οι επιθέσεις δεν είναι ιδιαίτερα συντονισμένες και δεν αποτελούν έκφραση αντίστασης του ιρακινού λαού, αλλά, αντίθετα, είναι οι τελευταίες αναλαμπές θραυσμάτων του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μ.Μίρο
Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μ.Μίρο
-- Αυτό που εμείς έχουμε ακούσει, και φαντάζομαι και ολόκληρη η παγκόσμια κοινή γνώμη μέσα από τις ανακοινώσεις διαφόρων οργανώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι ότι αυτή η αντίσταση ουδεμία σχέση έχει με το προηγούμενο καθεστώς, ούτε με τον προηγούμενο Πρόεδρο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάτι που να διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και να αποδεικνύει το αντίθετο.

«Οι ΗΠΑ, συνήθως, δεν ψάχνουν καν για δικαιολογίες»

-- Εκτιμάτε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον της Συρίας και της ηγεσίας της οι ΗΠΑ, να εξελιχθούν, στο μέλλον, σε μια στρατιωτική επίθεση;

-- Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν για κάτι τη Συρία. Αντίθετα, αποτελούν μια συνεχή και αδιάλειπτη τακτική των αμερικανικών ηγεσιών. Εμείς, από την πλευρά μας, διατηρούμε, πάντα, ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου με τις ΗΠΑ και προσπαθούμε να τον ενισχύσουμε. Θα επιμείνουμε στη διατήρηση αυτού του διαλόγου. Και πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δώσει στην Ουάσιγκτον κανέναν απολύτως λόγο, για να εκτοξεύει αυτές τις κατηγορίες εναντίον της Συρίας, πόσο μάλλον για να εξαπολύσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον μας.

Αλλά, συνήθως, οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται καν με το αν υπάρχει ή όχι λόγος. Περισσότερο ενδιαφέρονται για όσα οι ίδιες θεωρούν ως ικανές αιτίες για την εκτόξευση μιας κατηγορίας ή την εξαπόλυση μιας επίθεσης. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να μην παρεκκλίνουμε καθόλου από την οδό του διαλόγου και να μη δώσουμε καμία απολύτως αφορμή για την οποιαδήποτε όξυνση που θα προκαλέσει κάποια διαμάχη.

-- Θεωρείτε πιθανή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, κάποιου είδους εμπάργκο σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενδεχόμενης κλιμάκωσης της αμερικανικής πίεσης;

-- Μα, στη Συρία έχει, ήδη, επιβληθεί εμπάργκο, και μάλιστα συνεχόμενο από τις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε μια σειρά από τεχνολογικά προϊόντα, εξαιτίας αυτών των κυρώσεων και περιορισμών. Εμείς δεν πρόκειται να πάψουμε να αποσαφηνίζουμε τις θέσεις και τη στάση μας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Δεν πρόκειται, επίσης, να πάψουμε να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Προσδοκούμε, επίσης, από τους φίλους μας να εκφράσουν σαφώς την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τη Συρία σε αυτήν την περίοδο.

«Μόνος αρμόδιος
ο παλαιστινιακός λαός»

-- Κύριε πρωθυπουργέ, βρίσκεται, ήδη, σε διαδικασία εφαρμογής ο πολυσυζητημένος «οδικός χάρτης» για το Παλαιστινιακό, που εκπονήθηκε από το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται αποκλειστικά στην ισραηλινο - παλαιστινιακή διένεξη, το όνομα της Συρίας ενεπλάκη, όταν η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι δίνει «άσυλο» σε «τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις» και της ζήτησε να καταστείλει κάθε δραστηριότητά τους. Πώς σχολιάζετε εσείς τις τελευταίες εξελίξεις; Ποιες νομίζετε ότι είναι οι προοπτικές του «οδικού χάρτη»;

-- Εξαρχής, είπαμε με τον σαφέστερο τρόπο ότι ο «οδικός χάρτης» είναι δουλιά του παλαιστινιακού λαού και μόνο αυτός μπορεί να εκφράσει άποψη και να κρίνει για το μέλλον αυτού του σχεδίου. Δε θα σταθούμε εμπόδιο και δεν πρόκειται να απορρίψουμε ή έστω να κρατήσουμε αρνητική στάση σε οποιαδήποτε απόφαση ή χειρισμό αποφασίσει να υλοποιήσει ο παλαιστινιακός λαός και η Παλαιστινιακή Αρχή όσον αφορά στον «οδικό χάρτη».

Σχετικά, τώρα, με την υποστήριξη στην παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι δε λαμβάνει οδηγίες και υποστήριξη από το εξωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών. Αν δεν κάνω λάθος, μια ανάλογη δήλωση έγινε και κατά την ανακοίνωση της πρόσφατης εκεχειρίας.

Στη Συρία, σήμερα, ζουν περισσότεροι από 500.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Φαντάζομαι ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας τους.

Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να φροντίσουν, καλύτερα, να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην ελεύθερη πατρίδα τους, έτσι ώστε να μην έχουν καμία διακήρυξη ή άποψη να εκφράσουν από το έδαφος της Συρίας. Από ό,τι ξέρω, η ελληνική κυβέρνηση έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ας τη συμβουλεύσει να δρομολογήσει την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα τους στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Παλαιστινιακό. Τότε, θα έχουν, όπως και τώρα, το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά από την πατρίδα τους.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ