Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οδικός χάρτης αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων»

Συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

(Της απεσταλμένης μας, ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ).-

«Ο οδικός χάρτης έχει ως μοναδικό στόχο να καταστείλει την παλαιστινιακή αντίσταση, να πιέσει τον παλαιστινιακό λαό να παραδοθεί, ενώ δε συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με τις διεθνείς αποφάσεις για το Παλαιστινιακό. Για αυτόν το λόγο αρνούμαστε τον οδικό χάρτη, όπως αρνηθήκαμε και τη συμφωνία του Οσλο, και συνεχίζουμε την Ιντιφάντα». Αυτό υπογράμμισε ο Αμπού Αχμέντ Φουάντ, μέλος του ΠΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτικών Σχέσεων της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα συριακά σύνορα στο Λίβανο.

Ο Αμπού Αχμέντ Φουάντ υποστήριξε ότι η επιβολή του «οδικού χάρτη» αποτελεί ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, και υπενθύμισε ότι, επί της ουσίας, οι περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις τον απέρριψαν. Το Λαϊκό Μέτωπο, υποστήριξε ο Αμπού Αχμέντ Φουάντ, είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας ελεύθερων εκλογών και υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου δυνάμεων πριν την έναρξη των οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, έτσι ώστε να έχει εκφραστεί η άποψη του παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς, όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά υπεροπτική ιμπεριαλιστική επίθεση σε βάρος των λαών των συγκεκριμένων περιοχών, που έχει ως στρατηγικό στόχο τον πλήρη έλεγχο των πλουσιότερων ενεργειακών πηγών του πλανήτη. Ο Αμπού Αχμέντ Φουάντ υπογράμμισε ότι η κατοχή του Ιράκ είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βάση απόλυτου ελέγχου της περιοχής, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ - Ισραήλ μοιάζουν να είναι υπεράνω νόμων και οι αραβικές ηγεσίες είναι υποτελείς και διχασμένες, οι λαοί, ήδη, έχουν αρχίσει να αντιστέκονται με κάθε μέσο.

«Ο οδικός χάρτης, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταλήξει στη δημιουργία ενός κράτους - καρικατούρα», εκτίμησε, από την πλευρά της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται σε όσους πιέζουν για τερματισμό της Ιντιφάντα, πιστεύοντας ότι ο κάθε λαός διαλέγει μόνος του τη μορφή του αγώνα και της αντίστασής του. Επίσης, επισήμανε την έντονη ανησυχία της για τις παρεμβάσεις, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην παλαιστινιακή ηγεσία και υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι, καθώς υιοθετεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα.

«Θα υποφέρουν περισσότερο οι Παλαιστίνιοι»

«Ο οδικός χάρτης καθιστά την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού πιο περίπλοκη και τα βάσανά του περισσότερα», εκτίμησε ο ΓΓ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Νάεφ Χαουάτμεχ, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Χαουάτμεχ υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του χάρτη δε γίνεται μονοσήμαντα κατανοητό, με αποτέλεσμα, όπως εκτίμησε, στην παρούσα φάση να προωθείται πιεστικά μόνον «η αμερικανο-ισραηλινή εκδοχή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αλλάξει τα σύνορά του, και εξέφρασε την άποψη ότι, έμμεσα ή άμεσα, όλες οι αραβικές ηγεσίες είναι εμπλεγμένες στον «οδικό χάρτη», μάλλον με αρνητική επίδραση.

Κατά τον Νάεφ Χαουάτμεχ, οι διαφωνίες που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι παρά για ζητήματα τακτικής και όχι ουσίας. Οσο για την οργάνωσή του, ξεκαθάρισε ότι άσκησε κριτική σ' αυτόν τον «οδικό χάρτη», δηλαδή στην αμερικανική του εκδοχή, η οποία, όπως προέβλεψε, τελικά δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την επιτυχία που θα μπορούσε να έχει, όπως είπε, ένας «οδικός χάρτης», που θα εκφράζει και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου (Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ). Ο ΓΓ του Δημοκρατικού Μετώπου κατέληξε ότι στόχος της οργάνωσής του είναι, επίσης, ο προσεταιρισμός της ισραηλινής κοινής γνώμης, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να πειστεί για την ειλικρινή επιθυμία των Παλαιστινίων για δίκαιη λύση και επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών εκτός των παλαιστινιακών εδαφών.

Την πάγια θέση αλληλεγγύης του ΚΚΕ προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, τόσο στο επίπεδο του «οδικού χάρτη», όσο και στο επίπεδο της παλαιστινιακής ηγεσίας, είναι εξαιρετικά αρνητικές. Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ επιμένει στη διατυπωμένη θέση του ότι ο κάθε λαός αποφασίζει μόνος του για την τύχη του, τα μέσα του αγώνα του και την ηγεσία του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, και εκτίμησε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στόχευαν στον εξοβελισμό από την παλαιστινιακή ηγεσία των πλέον ριζοσπαστικών στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ