Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Ζήτρος». «Φίλων, ο Αλεξανδρεύς (Ελληνισμός και Ιουδαϊσμός - Εσσαίοι και θεραπευτές)». Μετάφραση - σχόλια: Σταύρος Γκιρκένης.

Ο τόμος περιλαμβάνει τρεις πραγματείες του σπουδαιότερου δημιουργού της ελληνοϊουδαϊκής Γραμματείας, κατά την περίοδο της αυτοκρατορικής Ρώμης, Φίλωνα του Αλεξανδρέως. Οι δύο πρώτες αφορούν στους Εσσαίους της Παλαιστίνης και η τρίτη στους θεραπευτές ασκητές της Αλεξάνδρειας.

- Πέτρος Κ. Βλαχάκος. «Νικηφόρος Γρηγοράς (Φυσική γεωγραφία και ανθρωπογεωγραφία στο έργο του». Πρόλογος: Βασιλική Νεράντζη-Βαρμάζη.

Μελέτη για το πολυσχιδές έργο του Βυζαντινού λογίου Ν. Γρηγορά - 14ος αι., από την Ηράκλεια του Πόντου, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του Βυζαντίου.

- Πατάκης. Φίλιππος Φιλίππου: «Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη». (Μυθιστόρημα, με επτά σχέδια του Αλέξη Βερούκα).

- Νόαμ Τσόμσκι: «Εξουσία και τρομοκρατία». Επιμέλεια: Τζον Τζούνκερμαν - Τακέι Μασακάζους. Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου.

Ενα ακόμη πολιτικό «κατηγορώ» του διάσημου Αμερικανού γλωσσολόγου για τις ΗΠΑ και την τρομοκρατία που ασκούν εντός και εκτός των συνόρων τους.

- Αννα Μουζεβαλντ: «Στην αναζήτηση της χαμένης ομορφιάς» (για παιδιά από 9 ετών).

- Λίτσα Ψαραύτη: «Εχω ένα όνειρο... Η φλόγα που δε σβήνει». Ενα βιβλίο για παιδιά, με θέμα την αρχαία ολυμπιακή εκεχειρία, με εικόνες της Αννας Μενδρινού.

- «Ελληνες χαράκτες στον εικοστό αιώνα». (Λεύκωμα με έργα από τις συλλογές της Alpha Bank και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, το οποίο παρουσιάζει με σύντομα βιογραφικά έργα σπουδαίων χαρακτών: Αστεριάδης, Βακιρτζής, Βαρλάμος, Βασιλείου, Βεντούρας, Γαλάνης, Γαΐτης, Γραμματόπουλος, Καπράλος, Κατράκη, Κεφαλληνός, Κογεβίνας, Κομιανού, Κορογιαννάκης, Μόραλης, Σεμερτζίδης, Σικελιώτης, Στέρης, Α. Τάσσος, Τέτσης, Χατζηκυριάκος - Γκίκας κ.ά.

- «Μικρή Μίλητος». Φωτεινή Μυλωνά: «Μου αρέσει να ταξιδεύω». Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη. (Για παιδιά 8-10 ετών).

- Βεατρίκη Κάντζολα - Σαμπατάκου: «Πετάει - πετάει η μάγισσα». Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας. (Για παιδιά 8-10 ετών).

- Κατερίνα Μουρίκη: «Ο Ιάσονας στο μαγεμένο δάσος» Εικονογράφηση: Γιώργος Στρίγκος.

- Ελενα Αρτζανίδου: «Ενα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια». Εικονογράφηση: Κώστας Αρώνης. (Για παιδιά 10 ετών και άνω).

- «Στοχαστής»: Θανάσης Αθανασόπουλος - Καλομαλός «Η ελληνική κληρονομιά ανεξαρτησίας. (Μικροϊδιοκτητικός τρόπος παραγωγής στην αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα)».

Μελέτη για τη μικρής ιδιοκτησίας παραγωγή στην αρχαία Ελλάδα, την οποία πρώτος επισήμανε ο Μαρξ, και η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρχαία ελληνική κοινωνία και στη μεταμεσαιωνική Ευρώπη.

- «Μεταίχμιο»: Βασίλης Καραποστόλης: «Ψυχές με στόμα». (Τέσσερα διηγήματα).

- Ντάσιελ Χάμετ: «Ο αδύνατος άντρας». Μετάφραση: Αργυρώ Μαντογλού. Μυθιστόρημα.

- Ντέιβις Τσικ: «Η σεξουαλική ζωή της θείας μου». Μετάφραση: Τζένη Κωνσταντίνου. Μυθιστόρημα.

- Μανώλης Αναστασάκης: «Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο (Μια πρόταση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)». Μελέτη στα ελληνικά και αγγλικά.

- Ενριέτα Μπράνφορντ: «Πλιτς πλατς! Πρώτη βουτιά στη θάλασσα». Απόδοση: Ειρήνη Χριστοπούλου, για νήπια.

- Λίτσα Ψαράκη: «Η γάτα που δε νιαούριζε». Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη.

- Καστανιώτης. Ολγα Μπαϊντάρ: «Απόμειναν μόνο οι καυτές του στάχτες». Μετάφραση: Στέλιος Ροΐδης, επίκαιρο μυθιστόρημα που μιλά για τα πάθη, αλλά και την αντοχή του αριστερού κινήματος στην Τουρκία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

- Ιμρε Κέρτες: «Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο». Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου, μυθιστόρημα του νομπελίστα Ούγγρου συγγραφέα, που αναφέρεται στον εκτοπισμό ενός Εβραίου στο Αουσβιτς.

- Αντώνης Κρύσιλας: «Το μικρό μεγάλο ταξίδι». Μυθιστόρημα.

- Κωνσταντίνος Μ. Καλλίας: «Μια ματιά στη ζωή μου». Αυτοβιογραφία για τον πολιτικό βίο του Κ. Καλλία.

- Κώστας Βαξεβάνης: Το "Ω" της Χριστίνας Ωνάση. (Οι μέρες και οι νύχτες στην Αργεντινή)». Ερευνα - ρεπορτάζ για τον αιφνίδιο και παράξενο θάνατο της Χρ. Ωνάση.

- Τζέφρεϊ Γκολντσάιν: «Η επιχείρηση χωρίς δεσμά (Η διαχείριση της διαρκούς αλλαγής)». Μελέτη.

- Μάργκαρετ Τζ. Ουίτλυ: «Ηγεσία και χάος (Η νέα επιστημονική διοίκηση επιχειρήσεων)». Μελέτη.

- Νίκος Κοτζιάς: «Παγκοσμιοποίηση (Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία)».

- Χατζηνικολής: Ντίρντρι Μάντεν: «Τα πουλιά του αθώου δάσους». Μετάφραση: Ισμήνη Καπάνταη. Μυθιστόρημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2011-02-05 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2006-08-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-13 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2003-10-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-12-14 00:00:00.0)
Νέες εκδόσεις (2000-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ