Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
«Προσπαθούμε να σταματήσουμε μια τραγωδία»

Συνέντευξη με τον Σ. Γιετσούρι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις
Στην πολύ επικίνδυνη για το λαό και την περιφέρεια πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της Ινδίας, που χαρακτηρίζει «θεοκρατική και φασιστική», και την ανάγκη να καταψηφιστεί στις επόμενες εκλογές στάθηκε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ρ», ο Σιτάραμ Γιετσούρι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και εκδότης της εφημερίδας του κόμματος «People's Democracy».

Συμμαχία ΗΠΑ - Ινδίας

- Παρακολουθούμε τη μορφοποίηση μιας «συμμαχίας» μεταξύ της κυβέρνησης Βάτζπαϊ (BJP) της Ινδίας και της κυβέρνησης Μπους των ΗΠΑ. Στόχος των ΗΠΑ είναι ο «περιορισμός» της Κίνας και η προώθηση στρατηγικών της συμφερόντων, ενώ η κυβέρνηση του BJP προωθεί δικές του επιδιώξεις. Πώς το κρίνετε;

- Αυτή είναι η μία πλευρά της ιστορίας, αλλά υπάρχει και μια ακόμα. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ έχει μια δική της πολιτική ατζέντα. Το BJP είναι ο πολιτικός βραχίονας του RSS. Το όραμα του RSS για την Ινδία δεν είναι αυτό μιας κοσμικής δημοκρατίας. Είναι ένα φονταμενταλιστικό, ινδουιστικό φασιστικό κράτος. Το «ινδουιστικό έθνος», όπως το αποκαλούν. Για να το πετύχουν αυτό, πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν σύμμαχοι των ΗΠΑ. Το μοντέλο που ακολουθούν, και αυτό είναι το ειρωνικό της υπόθεσης, είναι εκείνο της Σαουδικής Αραβίας. Οτι παραμένουν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ τους επιτρέπουν να είναι πολύ καταπιεστικοί και αντιδημοκρατικοί, πολύ φονταμενταλιστικοί στο εσωτερικό της χώρας. Δεν προκύπτουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοκρατίας. Πρόκειται για αυτό που θα αποκαλούσα σύγχρονο μοντέλο «σαουδαραβοποίησης» της ινδικής κοινωνίας.

Για να πετύχουν, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία κάνουν τις χάρες των ΗΠΑ και χρησιμοποιούν την εχθρότητα με την Κίνα. Ετσι εξάλλου πείθουν τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την απειλή της Κίνας, να την καταστήσουν τον βασικό τους σύμμαχο στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Σ. Γιετσούρι
Ο Σ. Γιετσούρι
- Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί τόσο το Πακιστάν όσο και την Ινδία. Υπάρχει μια φαινομενική αντίφαση σ' αυτό. Από τη μια φερόταν έτοιμη να πουλήσει F-16 στον Μουσάραφ, όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες, από την άλλη καλεί την Ινδία να δημιουργήσει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη, κυρίως ναυτική, για ν' αντιμετωπίσει την Κίνα. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον παίζει τον «μεσολαβητή» ανάμεσα στις δύο χώρες. Τι συμπέρασμα βγάζετε;

- Οι ΗΠΑ παίζουν το παιγνίδι τους. Αλλά το τεράστιο σφάλμα αυτής της ινδικής κυβέρνησης είναι ότι θέλει να αντικαταστήσει το Πακιστάν στην περιφέρεια, ως ο υποτακτικός των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δε θα συμβεί, διότι τα τελευταία 50 χρόνια το Πακιστάν ουσιαστικά οδηγούνταν από τις ΗΠΑ, που το θεωρούσαν στρατηγικό σύμμαχο-κλειδί στην περιφέρεια. Ακόμη και σήμερα οι ΗΠΑ χρειάζονται το Πακιστάν για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, την Κεντρική Ασία. Ετσι, η πρόθεση της ινδικής κυβέρνησης, που προσφέρει βάσεις κ.ά., δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ καθιστά την Ινδία πολύ περισσότερο ευάλωτη από όσο ήταν. Οσο και να βοηθήσουν οι ΗΠΑ την Ινδία στο στρατιωτικό επίπεδο, θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός ώσπου η Ινδία να μπορεί να συγκριθεί με την Κίνα. Δεύτερο, το άσχημο για την Ινδία είναι ότι η εχθρότητα με την Κίνα δε σταματά. Η Ινδία δαπανά τεράστια ποσά, δισεκατομμύρια ρουπίες κάθε χρόνο, για να διατηρεί το στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. Και αυτή είναι μια αναίσθητη και εσφαλμένη πολιτική, με δεδομένες τις άλλες προτεραιότητες της Ινδίας.

Ανάγκη ανατροπής

- Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είναι να αποστερεί τα εκατομμύρια των φτωχών πολιτών από κρίσιμους πόρους, που πετά στην πυρηνική κούρσα, στις ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ. Μπορεί να σταματήσει αυτή η τρελή πολιτική;

- Μπορεί, αν... αλλάξουμε κυβέρνηση. Και αυτό προσπαθούμε. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το RSS και η κυβέρνηση έχουν φασιστική πολιτική και ο φασισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να «ανακαλύπτεται» κάποιος εχθρός. Εσωτερικά, είναι οι μουσουλμάνοι. Ετσι, κατ' επέκταση, είναι το Πακιστάν. Επίσης, είναι οι κομμουνιστές. Ετσι, κατ' επέκταση, η Κίνα. Ανακαλύπτοντας εχθρούς, πολιτικούς όπως ο κομμουνισμός ή θρησκευτικούς όπως οι Εβραίοι στη Γερμανία ή οι Μουσουλμάνοι στην Ινδία. Ετσι, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είναι εχθρική προς την Κίνα και προς το Πακιστάν. Ελπίζει να δρέψει τα οφέλη αυτής της εχθρότητας στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο.

Αυτή η στρατηγική έχει αποδειχθεί επιτυχημένη ως ένα βαθμό ως τώρα, αλλά δε νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι.

- Εχετε γενικές εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα. Στις τοπικές εκλογές είχατε κάποιες νίκες, ειδικά στη Βεγγάλη. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

- Ναι, είχαμε κάποιες επιτυχίες στη Βεγγάλη και την Τριπούρα. Και δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο το να νικήσει το BJP στις επόμενες εκλογές. Το κόμμα του Κογκρέσου δεν τα πάει καλά, όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Βέβαια, στα κρατίδια που είχαμε αυτές τις νίκες, η αντιπολίτευση σε εμάς είναι το Κογκρέσο. Αλλά έχουμε πει ότι, για χάρη της Ινδίας, θα προτιμούσαμε να υπάρξει κυβέρνηση από το Κογκρέσο παρά από το BJP. Ετσι, αν και δεν πρόκειται να σχηματίσουμε πολιτικό μέτωπο ή συμμαχία με το Κογκρέσο, όπως το 1996, θα τους υποστηρίξουμε έναντι του BJP.

- Πώς αντιδρά ο λαός στη σημερινή πολιτική κατάσταση; Πιστεύετε ότι συνειδητοποιεί τι συμβαίνει;

- Πράγματι, πλέον ο λαός έχει καταλάβει. Είχαμε αυτήν την τρομακτική εμπειρία στο Γκουτζαράτ. Ο επίσημος αριθμός μιλά για 2.200 νεκρούς, αλλά ο αριθμός μπορεί να είναι και διπλάσιος, αν όχι μεγαλύτερος. Επρόκειτο για εκ προθέσεως επιδοτηθείσα από το κράτος τρομοκρατία, για πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων.

- Από τον κ. Μόντι.

- Τον κύριο Μόντι. Που επιχείρησαν να τον αντιγράψουν, να μιμηθούν τις σφαγές του σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά μέσα σε μερικούς μήνες απέτυχαν, στις εκλογές που ακολούθησαν δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Ακόμη και σ' ένα κρατίδιο που είχε 99% πληθυσμό Ινδουιστών, απέτυχαν και αυτό αποδεικνύει, στην πραγματικότητα, ότι όπου δεν έχουν πού να στρέψουν εναντίον τον πληθυσμό, που δεν μπορούν να γεννήσουν μίσος, να έχουν έναν «εχθρό», δεν μπορούν να νικήσουν. Δε δούλεψε επίσης εκεί όπου ο λαός έχει ταξική συνειδητότητα, όπως στη Βεγγάλη. Στις τοπικές εκλογές έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει ως εξής: αν δε συγκεντρώσεις το 1/6 των ψήφων, χάνεις αυτό που αποκαλούμε την «κατάθεση». Πρόκειται για ένα ποσό που καταθέτει κάθε κόμμα για να συμμετάσχει, και αν δε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, το χάνει. Το BJP έχασε αυτήν την «κατάθεση».

- Ποιο είναι αυτό το ποσό;

- Περίπου 10.000 δολάρια.

- Δεν είναι μεγάλο ποσό στ' αλήθεια.

- Οχι, δεν είναι, αν και είναι ένα αξιομνημόνευτο ποσό υπό τις συνθήκες που ζούμε στην Ινδία. Αλλά επρόκειτο περισσότερο για πολιτικό πλήγμα από ό,τι για οικονομικό πλήγμα.

- Προσπάθησαν όμως να κάνουν τα ίδια κόλπα και στη Βεγγάλη σκοτώνοντας 100 άτομα. Πάνω από τους μισούς ήταν κομμουνιστές. Σωστά;

- Ναι, έκαναν τα ίδια, και προσπάθησαν όσο μπορούσαν, και γι' αυτό νομίζω ότι είναι απελπισμένοι. Θέλουν να κάνουν τις γενικές εκλογές κάπου 10 μήνες πριν την κανονική ημερομηνία, στις αρχές του 2004 αντί στα τέλη του 2004. Κατά τη γνώμη τους, όσο περισσότερο χρόνο χάνουν, τόσο περισσότερη υποστήριξη χάνουν.

- Περιμένετε, λοιπόν, μια αύξηση των εντάσεων με το Πακιστάν και αύξηση των εντάσεων στο εσωτερικό;

- Ναι, ξεκάθαρα. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι η χειρονομία του Ινδού πρωθυπουργού να προτείνει έναρξη συνομιλιών με το Πακιστάν ήταν μέρος αυτού του σχεδίου. «Τους δώσαμε την ευκαιρία, δεν την εκμεταλλεύτηκαν». Θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ιστορία, λοιπόν, για την προώθηση της δικής του εσωτερικής πολιτικής.

Προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών

- Πώς αντιδρά η Αριστερά; Γνωρίζουμε ότι στον Τύπο τα πράγματα παρουσιάζονται αντεστραμμένα, ότι ο αγγλόφωνος Τύπος στη χώρα σας ισχυρίζεται ότι ήταν οι κομμουνιστές που έκαναν σφαγές. Πολύ αστείο για μας, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τι συμβαίνει.

- Το θέμα είναι πως ούτε ο ινδικός λαός γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, γιατί αν γνώριζε μπορεί και να νικούσαμε περισσότερα από όσα έχουμε κερδίσει. Το θέμα είναι ότι πολλή προπαγάνδα των ΜΜΕ εναντίον της Αριστεράς δεν έχει τόση επιτυχία στη βάση.

Στις επόμενες εκλογές, μόνοι μας δε θα μπορέσουμε πιθανότατα να αποτελέσουμε μια απειλή προς το BJP. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχουμε τρεις βουλευτές, το ΚΚΙ έχει άλλους δύο. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες συμμαχίες. Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ακόμη πραγματική εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό δίχως συμμετοχή του Κογκρέσου. Αυτό θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συμβεί, ίσως όχι πριν τις επόμενες εκλογές. Σ' αυτές τις εκλογές ο στόχος μας είναι να μείνουν εκτός εξουσίας τα ακροδεξιά στοιχεία και να κτίσουμε ένα ισχυρό κίνημα εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζεται στο επίπεδο της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει 60.000 τόνους τροφίμων που μένουν αδιάθετα, γιατί θέλει να τα πουλήσει στο εξωτερικό, ενώ ο κόσμος σε ορισμένα κρατίδια πεθαίνει από την πείνα. Πρόκειται για μια τραγωδία. Αυτήν προσπαθούμε να σταματήσουμε.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ